Це міське комунальне підприємство. Водночас пан Аверчук є одним із членів української команди, що представлятиме Вінницю і Україну на міжнародних змаганнях ретроавтомобілів у Монте-Карло. Як це сталося, він розповів в інтерв’ю «33 каналу».

– Пане Андрію, Ви давно захопилися ретроавтомобілями?

– Займаюся ними понад 15 років. Я є членом  вінницького клубу “ЗАЗ Фенікс”. Там наразі є сім діючих «Запорожців», а людей – близько 20. Адже дехто продав свою машину, інші – збираються придбати або ремонтують тощо.

– Як Вам вдається поєднувати роботу на чолі управляючої компанії і захоплення автомобілями, участю в змаганнях?

– Хтось збирає марки чи має інші хобі. Коли я збирався їхати на змагання, написав міському голові заяву на відпустку за власним рахунком. Тобто поєднувати вдається. Ретроавтомобілями займаюся тоді, коли маю вільний час. В літній період – більше, в зимовий – набагато менше.

– Ви єдиний вінничанин,кого відібрали до збірної України для участі на автоперегонах ретроавтівок у Монте-Карло (Монако). Завдяки чому?

– У нас багато років відбуваються збори прихильників «Запорожців». Такі клуби є по всій Україні, практично в усіх великих містах. На всеукраїнських з’їздах разом визначаємо, хто увійде до національної команди. Традиційного спортивного відбору немає. Мене включили цього разу до команди, бо володію всіма категоріями прав міжнародного класу. Також є водієм із 20-річним стажем, маю закордонний паспорт.

– Водії яких ще міст відібрані до збірної?

– З Івано-Франківська, Тернополя і Києва.

– У Вінницькій міській раді для змагань всій збірній спеціально пошили зимові костюми. На них нашили логотип Вінниці. Чому?

– Я пояснив Вінницькому міському голові Сергію Моргунову, що наша збірна – перша українська команда, яка братиме участь у міжнародних змаганнях ретроавтомобілів у Монте-Карло за останні 110 років. Ми хотіли виступати в зимових костюмах української олімпійської збірної. Він допоміг з їхнім придбанням, але поставив умову – на автівках і костюмах мають були логотипи нашого міста і напис «Вінниця».

Влада Києва допомогла із реєстрацією на змагання і організацією відрядження. За допомогою мера Києва Віталія Кличка наш виїзд мав бути із Софіївської площі, це був би яскравий автопробіг. Перегони у Монако мали пройти 1-2 лютого. Але у зв’язку із пандемією COVID-19 його перенесли на невизначений термін. Бо учасники багатьох країн через суворий карантин наразі не можуть взяти участь у стартах.

– Чому для виступу були обрані саме автівки марки «ЗАЗ»?

– Я обрав 965-й «Запорожець», адже він найоригінальніший. Це єдина машина, яка випускалася виключно Україною з початку і до кінця. Ми представлятиме в Монте-Карло власну країну. Тому визначилися, що будемо їздити лише на вітчизняних автомобілях, аби прославляти Україну. Тим більше, що «Запорожців» на змаганнях в Монте-Карло за 110 років ще не бачили. В правилах цих перегонів визначено, що допускаються лише чотири автомобілі однакової марки. На «Фордах» чи, приміром, «Мустангах», там давно приймають участь.

– Раніше Ви брали участь у автоперегонах?

– Ви десь бачили перегони «Запорожців»?! Зазвичай ми беремо участь у виставках, благодійних акціях (допомагаємо «Дитячим будинкам» тощо). В класичних перегонах ми не приймаємо участі.

В Монако змагання будуть також не на швидкість. Це старти ретроавто, яким понад 60 років. Вони мають бути випущені на заводі і не мати модернізацій.

– Яким же чином визначатимуться кращі?

– Важливим є точність прибуття до контрольних пунктів. Машина за дві доби має подолати важкий шлях по гірській місцевості. Автомобілям, яким понад 60 років, подолати тисячі кілометрів взимку складно.

До уваги судді беруть клас автомобіля, технічні характеристики. Після цього вказують точки, в яких у певний час треба відмічатися.

– Перегони пройдуть виключно у Монако?

-Ні. Планується заїзд від Велеса (Франція) до Монте-Карло (Монако).

– Яким чином Ви готуєте свій «Запорожець» до виступу?

– Перебрали його, підфарбували. Я буду пілотом (водієм). Планується, що зі мною ще поїде механік. Із цією кандидатурою поки що немає визначеності.

Фелікс ЖАНІН