Йдеться про Джуринський отрутомогильник, який діє у Шарогородському районі з 1978 року. У 2012 році отрутомогильник відкрили і побачили, що кількість пестицидів перевищувала офіційно зафіксована.

Тара – металеві та дерев’яні бочки прогнили, і їхній вміст перемішався з землею, яка стала отруйною і потребувала утилізації.

Завдяки державній програмі і фінансуванню тоді із Вінницької області за межі країни на знешкодження вивезли понад 2000 тонн зараженої землі.

Про це говорили вчора 9 лютого на засіданні конкурсної комісії обласного фонду охорони навколишнього природного середовища., – повідомив перший заступник голови Вінницької обласної ради Володимир Кістіон. – А саме – про обстеження Джуринського отрутомогильника на предмет утилізації та знешкодження пестицидів:

І етап – виділення близько 190 млн грн з держбюджету на вивезення та утилізацію близько 1100 тон небезпечних отрутохімікатів;

ІІ етап – рекультивація 4 га полігону.

На жаль, на сьогодні в Україні немає жодного підприємства з переробки чи утилізації пестицидів.

Переконаний, що зволікання із вирішенням цієї проблеми створює реальну загрозу для забруднення довкілля високотоксичними речовинами та ставить під загрозу життя і здоров’я мешканців не тільки Вінницької області.