– Найважче – переносити смерть медиків, які в наших лікарнях першими наразились на цю небезпеку. І віддали життя, рятуючи інших.

А потім їхнім рідним доводиться ще пройти чимало випробувань, щоб довести, що вони померли, виконуючи свої функціональні обов’язки. Чи можливо сьогодні довести це?

– Можливо. Але важко. Тому я взяла особисто на контроль це питання і допомагаю рідним, їхнім дітям, отримати пільги і виплати, які вони заслужили.

Бо, як знаєте, чи заразився медик на роботі, чи ні, навіть коли він помер, визначає не профільний департамент, не ОДА, а Держінспекція з охорони праці.

Після першого випадку – загибелі фельдшерки «швидкої» — ми дали чіткий імпульс і управлінню Держпраці, й іншим комісіям, що тут не може бути ніякого компромісу і ми маємо зробити максимум, щоб довести, що ці люди виконували свою роботу і рідні, діти мають отримати всі компенсації.

Скажу чесно, так, тут треба попрацювати, знайти необхідні папери, написати всі необхідні інструкції. І дуже часто через таку бюрократію і залежить такий висновок. Тому рідним, вбитим горем, дуже важко все це проходити…

– Всі ми знаємо про те, що нещодавно померла 43-річна медсестра із «Пироговки» Тетяна Боцюра. Її хоронило мало не все місто на Тетянин день. Залишився вдівцем чоловік-лікар із двома малими дітьми-синами…

– Так, я вже зустрічалась із чоловіком Дмитром Боцюрою. Він дійсно зараз у дуже важкому моральному стані. І він попросив у мене допомоги. Наголосив, що це потрібно не йому, а малолітнім дітям, Максиму та Юрію, які втратили найдорожче – маму. Бо йому вже натякнули, що довести смерть дружини не лише через коронавірус, а що вона заразилась на роботі, буде неможливо…

І ми одразу дали завдання інспекції докласти максимум зусиль, щоб допомогти цій родині в рамках чинного законодавства. Щоб діти отримали від держави те, що їм належить. Днями до Вінницької облдержадміністрації звернулась донька померлого лікаря по допомогу. І ми також взяли цей випадок під контроль. І тут ми виявили, що до сьогодні від лікарні не було подання до управління Держпраці щодо рослідування. А лікар, що загинув, це ж їхній колега! Тому мені доводиться знову втручатись, щоб забезпечити належний захист сімей померлих медиків.

– Скажіть, багатьох хвилює, як могла здорова медик «Пироговки», яка нічим не хворіла, із родини відомих лікарів так миттєво згоріти? Тут немає лікарської помилки чи несвоєчасної допомоги?

– Я запитувала Дмитра, але він запевнив, що його колеги робили все, що могли. У Тетяни легені згоріли буквально за кілька днів.

– Скільки за цей час померло медиків із Вінниччини?

– З початку пандемії в області зареєстровано 13 летальних випадків від Ковід серед медпрацівників. З них в 9-ти випадках завершено спеціальні розслідування випадків із смертельними наслідками гострого професійного захворювання управління Держпраці у Вінницькій області. У 6 випадках визнано, що смерть пов’язана із гострим професійним захворюванням від виробничого фактора. По решті ведеться розслідування. У всіх випадках ми здійснюємо супровід рідних і консультуємо їх.

– Лікарі і досі перебувають на передовій війни із коронавірусом. І тим, що перехворіли, та, на щастя, вилікувались, також важко довести, що вони заразились, виконуючи свої функціональні обов’язки. Наша редакція отримувала чимало скарг саме на це…

– Так. Така проблема також існує. І в багатьох випадках ми бачимо, що немає подання із лікарень. Тобто керівники деяких закладів, як можуть, уникають дискомфортних для них додаткових навантажень, хоча мова йде про їхніх колег. Є й інші обставини. І тяганина. Але я контролюю ситуацію.

Серед медичних працівників всього за час пандемії зареєстровано 2256 (8,2%) лабораторно підтверджених випадків коронавірусної хвороби (з них лікарів – 859, медичних сестер – 1027, молодших медичних сестер – 343, пом. епідеміологів – 18, дезінфекторів — 5). За останню добу захворіло 11 медичних працівників. Всього одужали 2033 медичних працівники. На даний час хворіє 210 медичних працівників.

Випадки захворювання медичних працівників розслідуються комісіями на місцях, лікарнями. На сьогодні по 322 рослідування завершено, з них у 80 випадків доведено виробниче захворювання.

– Лікарі, які вже перехворіли, бояться вдруге йти до Ковід-хворих, особливо у інфекційних лікарнях, щоб не померти, як їхні колеги чи родичі, яких заразили. Всі чекають вакцинації. Коли вона буде на Вінниччині і кого в першу чергу вакцинуватимуть?

– Нас запевнили в МОЗ, що в середині лютого. Вже взяли статистику по профільних лікарнях і людях похилого віку. Саме цих людей на Вінниччині вакцинуватимуть в першу чергу.

– Дякуємо! Дуже потрібно читачам отримувати актуальну інформацію із перших вуст та оперативно.

– Обіцяю «33-му», найтиражнішому виданню Вінниччини, що буду з вашими читачами на постійному зв’язку через ваших журналістів.

Тетяна Редько
Людмила Поліщук