Щоб потрапити в нині Вінницький обласний спеціалізований клінічний диспансер радіаційного захисту населення – досить направлення від сімейного лікаря. І ви потрапляєте під безкоштовну програму НСЗУ.

У числі тих, хто вилікував коронавірус, але відчув його наслідки — «збої» організму — побувала і я.

Через місяць, коли, здавалось, ускладнились всі болячки і зашкалював тиск та «рвалось» від болю серце, здалась і я.

Тому пройшла все на собі. Враховуючи, що таких людей є сотні тисяч, пояснюю, як це зробити покроково. Перше — берете обов’язково направлення в сімейного лікаря. Вам скинуть ваш «шифр» на телефон. І на всі аналізи та УЗД також беріть направлення у сімейного. Бо в інших – вони платні.

Є два способи лікування в Чорнобильському центрі – або консультативний в поліклініці в професійних лікарів із готовими аналізами, або госпіталізація. Мене госпіталізували.

Перед нею — обов’язково тест на коронавірус, не має значення, що ти перехворів. Бо можеш і вдруге. А все сусідство на стаціонарі має бути «чистим». Саме цей аналіз (240 грн) — це два в одному, показав мені і антитіла – 14. Отож, ще дізналась, що виробився на якийсь період імунітет.

Далі лікування в терапії, якою завідує відома на Вінниччині лікарка Наталія Середа. Вже тут я бачу, що до неї хочуть потрапити лікуватись як нардепи, так і відомі бізнесмени.

— Бо вона «витягла» із важкої форми коронавірусу не одного із них. І навіть відомого бізнесмена у 85. І у нього тепер антитіл, як у вас, — діляться зі мною її колеги, зокрема Дмитро Буткалюк, завідувач поліклініки.

– Знаєте, коли до нас привозять важких післякоронавірусних на колясках, а потім вони йдуть звідси власними ногами – це для мене найвища подяка, — робить висновки небагатослівна Наталя Середа. — Ось є у нас пацієнт – священник Йосип із Шаргорода, він вже вдруге у нас проходить реабілітацію. Мало хто вірив, що він вже встане з інвалідного візка, а він встав.

Хворих важких багато! Кажу вкотре – не треба недооцінювати цю хворобу, вона проникає в наш організм і шукає всі слабкі місця, і буквально пожирає людину зсередини.

Я сама перехворіла не так давно. І лікувалась півтора місяця. Це було дуже нелегко.

– Наш заклад відкритий для усіх постковідних хворих із ускладненнями. Із 11 грудня 2020-го визначені обласним управлінням та радою як базовий заклад, який лікує таких хворих. І це робимо безоплатно, в межах програми медичних гарантій! – наголошує директор закладу Світлана Голодюк.

Коли мені принесли безкоштовну крапельницю і навіть пігулки на ранок, день і вечір, одразу не повірила. І про безкоштовні консультації усіх лікарів та УЗД…

За моїми підрахунками, у приватних закладах за це я віддала б більше 5000-7000…

– У нас такі правила: коли потрапляє хворий, ми робимо повне обстеження і комплексне лікування. А потім віддаємо пацієнту при виписці всі його дослідження та висновки, щоб знав слабкі місця і був контроль. Так має бути. Ще з ліксанупру тут все поставлено чітко і злагоджено і підібрані висококваліфіковані спеціалісти, – підверджує завідувач поліклінікою закладу Дмитро Буткалюк.

Це я відчула на собі — і фіброгастро- і колоноскопію…

До речі, кому за сорок – остання безкоштовна, а фіброгастро – усім, кому за 50.

– У нас достатньо і ресурсів, і кваліфікованого персоналу, щоб виконати покладені на нас завдання. Нелегко і ліками забезпечити, і якісно нагодувати хворих, але все це ми робимо безоплатно, і білизну хворі із собою не тягнуть чи пакети ліків.

Держава нам не передбачила цільових коштів на лікування чорнобильців, але ми продовжуємо їх лікувати на пільгових умовах, завжди йдемо назустріч. І з 1 квітня 2020 р. наш заклад став доступним для кожного жителя області, – розповідає заступник директора медзакладу Андрій Вигонюк. — Раджу усім хворим, в яких є ускладнення від коронавірусу, скористатись нашими послугами. В програму посковідної реабілітації входить нагляд і супровід реабілітолога, консультації суміжних фахівців, киснева терапія, на платній основі індивідуальні та групові заняття ЛФК, фізіотерапія, масажі, бальнеолікування які необхідні для повної реабілітації. Але ми зробили на ці процедури доступні ціни.

– Важливо і те, що у цьому закладі філія кафедри терапії медичного університету, і я та мої колеги допомагаємо лікарям консультаціями і беремо участь у лікуванні, — ділиться професор та завідувач кафедри терапії ВНМУ Вадим Жебель.

Після всеохоплюючого лікування і обстежень скажу відверто: голову не могла підняти і все було розписано по хвилинах, але тепер я знаю свій організм досконало, бо не обстежувалась вже багато років, як і багато хто із вас. І те, якою я туди зайшла і вийшла, зізнаюсь чесно, дуже відрізняється. Пишу з однією метою – допомогти багато кому.

Тетяна Редько