14 депутатів від «Стратегії Гройсмана», «Слуги народу», «За майбутнє» від Оратівської громади 4 лютого не прийшли на сесію, яка через «саботаж» не відбулася. Жителі Оратівщини готують відкритого листа В. Гройсману. Бо ці депутати, на їхню думку, прикрились його політсилою, щоб відстоювати свої інтереси, а не громади. І їх серед «саботажників» найбільше.

Оратівці уже три тижні намагаються відстояти призначення старост у новостворених округах. Приїжджають на сесії, але більшість депутатів не голосують за кандидатів, яких люди підтримують. 28 січня затвердили лише троє старост із 26-ти. Зробили у сесії перерву до 4 лютого, а цього дня прийшли лише 12 з 26 депутатів.

– Розпускати цю раду і організовувати нові вибори, нехай-но тільки президент закон про референдум підпише! — вимагали присутні у сесійній залі.

Із трибуни назвали прізвища 14 депутатів, які не з’явилися на сесію. Це представники політичних партій «Українська стратегія Гройсмана», «За майбутнє» та «Слуги народу»: В. Грох, О. Галушко, В. Драчук, М. Дубінецька, Т. Запарнюк, В. Кириленко, Г. Кириленко, Н. Мельничук, А. Нечипорук, В. Новодворський, О. Святецька, П. Сопонюк, С. Царук та С. Шевчук.

– Ганьба! Ганьба! — скандували у залі.

Галина Сокур, кандидат на посаду старости у Човновиці, впевнена, що більшість депутатів мстять людям із села за те, що вони підтримали на виборах Галину Лошак.

– Сільське населення переважно проголосувало за Галину Лошак, тому вона й отримала перевагу понад 400 голосів. А сьогодні опозиційні до голови депутати не призначають у села старост, щоб таким чином помститися… Але знаю Галину з дитинства — вона моя учениця, медалістка, поетеса — за такими людьми майбутнє. Коли мені люди запропонували йти на посаду старости, я вирішила поборотися, бо з такою командою вірю в успіх нашої громади.

Надія Борисівна, колишня сільська головиха з Рожичної, переконана, що через зволікання з призначенням старост втрачаються можливості економічного розвитку.

– Уже не встигаємо підготувати проєкти на обласний конкурс проєктів для залучення коштів на розвиток громади. Треба змінити договори оренди, підвищити ставки на землю, а для цього потрібно підготувати проєктно-кошторисну документацію. А кому, якщо старост немає? Ми уже відстаємо… Але, схоже, опозиційній більшості байдуже, вони прийшли відстоювати лише свої інтереси та своїх ставлеників?

– Сьогодні село не може без старост! Снігом засипає, а нема кому організувати дороги почистити… І хай сьогодні опоненти переконують, що старости будуть з порожніми кишенями, але з дипломатом, за ними багато функцій. Старости будуть членами виконкому і зможуть впливати на долю громади. На них покладаються й нотаріальні функції. Але через політичний колапс у раді старенькі змушені звертатися до приватних нотаріальних контор, щоб скласти заповіт. Люди їздять в район за свідоцтвом про народження чи про смерть, хоча усе це міг би зробити їхній староста. Але нашим опозиційним «більшовикам» байдужі проблеми звичайних громадян, — обурюються виступаючі.

– Це війна між землевласниками-орендарями, але чому стали заручниками люди?.. Ми сьогодні й так ображені, бо отримуємо по 3-5% за паї, а не 10-12%, як в інших громадах. Але ж вони не саботують роботу орендаря, а чекають закінчення договору, щоб переукласти на кращих умовах. То чому ж до нас таке ставлення, як до порожнього місця? — обурювалися активісти.

– А давайте звернемося до Володимира Гройсмана і опишемо усю ситуацію: як під його брендом депутати саботують важливі рішення. Завжди є незгодні, звичайно, кожен має право висловити свою позицію, але у демократичних радах депутати шукають компроміс і вчаться домовлятися заради громади. А ці 14 обранців влаштували справжній демарш. Як вони далі мають працювати, якщо за 3 місяці не спромоглися ні виконком створити, ні старост призначити? Збираємо підписи про недовіру до цих депутатів! Ганьба! — вирішили на громадських слуханнях.

Людмила Поліщук