Тепер це парк імені геніального вінничанина — автора «Щедрика» Миколи Леонтовича! Але з 1936-го року тут стоїть пам’ятник Олексію Пешкову, як насправді звали «пролетарського» діяча. І що тепер робити із цим творінням скульпторів Нікогосяня та Мурадяна?

– Парк вже має ім’я Миколи Леонтовича, і, відпо­відно, буде змінюватись концепція цієї зони відпочинку. Бо наша область вже зареєструвала бренд «Щедрик — мелодія Вінниччини», щоб цю ідею ніхто не міг собі привласнити. Так само ведеться робота по проєкту «Щедрик» у Вінниці й області… Та, звісно, ми будемо враховувати думку вінничан… І маємо відновити історичну справедливість, — зазначив заступник голови облради Ігор Івасюк.

Звісно, що дати демонтажу Горького із головного парку Вінниці ще немає…

Але про цю зміну давно говорять в соціальних мережах та кабінетах вінницької влади.

— Вінницький Горький колись стояв на балансі Мінкульту як мистецька цінність. Це було ще із часів махрового «совка», коли Леонтовича вбивав із рушниці «засланий козачок»… А нам в Україні насаджували свої культурні цінності та постаті з Росії. Я нічого не маю проти Горького, але що він має до Вінниці? Тому його однозначно знімуть, лише не знаю коли! — розповів свого часу один із впливових міністрів родом із Вінниці. 

До речі, комплекс увіковічення мелодії «Щедрик» та Миколи Леонтовича у Вінниці саме в парку давно існує на папері… Але його реалізації заважали спершу Революція гідності, потім фінансові проблеми та місцеві вибори…

Нині це питання знову відкрито стоїть перед вінничанами під час обговорень, перш за все, у ЗМІ та соцмережах.

– Нищити металевого Горького не варто — ми ж не вандали! Але він багато років тут стоїть як сирота! Колись біля нього можна було на стенді прочитати «Вінницьку правду»… А нині це просто «більмо» якесь на вході в парк! — вважає Володимир Іващук. — Тому за Леонтовича будуть всі культурні вінничани, але не має бути новий «лєнін»…

– Якщо без жартів, то з перенесенням пам’ятника є проблеми. Точніше із новим пам’ятником, бо «товарища» Горького колись поставили тут прямо на могили, — переконаний В’ячеслав Желіховський.

– Ничего не создали, а все ломаете! Не трогайте Горького — это история, которую многие уже не знают, — пише Раїса Іванівна. 

Цікаво, що в 2019 році вінничани вже подавали до мерії петицію про демонтаж із Центрального парку пам’ятника Горькому та встановлення на його місці композиції «Щедрика», але тоді петиція не набрала необхідної кількості голосів для розгляду…