– Гніт та вимагання відкатів від керівництва поліції у Він­ницькій області так дістали підлеглих, що вони здали своїх керівників.

– Верхівка поліції сьогодні — навіть собі не змогла забезпечити охорону. То кого вона здатна захистити? — каже голова ГО «Комітет безпеки руху» Володимир Черкас, який безпосередньо був на місці вечірки керівництва Він­ницької обласної поліції у дитячому таборі, так прокоментував скандал «33-му»:

– Нам невідомо, чому саме того дня збиралось керівництво поліції у закритому дитячому таборі і про що говорили. Я так розумію, це було обговорення наближеної свити, які могли ділити посади чи напрями діяльності. На столі була горілка і пусті пляшки. І ми прекрасно бачили, що Іщенко знаходиться в такому стані цікавому. Ми зайшли всередину з камерами, зафіксували все, що ви бачили. За столом були вінничани та одесити, але наших таки більше. Начальник обласної поліції після нашого приходу пішов у ліс, там загубився і довго не виходив. За інсайдерською інформацією, заступник начальника Головного управління Нацполіції Ігор Воло­кітенко, якого призначили у січні, – з Одеси, біг лісом через сніг. Кажуть, загубив туфлі. І вибіг на трасу. Після того взяв таксі й босий поїхав до ГУНП. Нібито отримав обмороження ніг.

– Володимире, одне з найчастіших питань, яке зараз підіймається, «хто злив ін­формацію про п’янку в таборі». І чи не працюєте Ви на «він­ницьку мафію», яка хоче так злити одеситів при владі в поліції? Інші кажуть, що Вас замовили протеже Шевцова, який виграв суд на поновлення:

– На сьогодні вся верхівка вінницької поліції дійшла до того, що вони не можуть забезпечити навіть свою п’янку. І свою безпеку відповідно. По них неодноразово з’являлась інформація від рядових працівників поліції, які, навіть через страх бути ідентифікованими, писали з «лівих» номерів. Вони скаржились, що начальство змушує ходити по бізнесменах та збирати данину. Є такі факти, зокрема у Немирові. Ходили до під­приємців, так званих «нафтовиків», просили від 10 до 50 тисяч гривень за місяць за те, що не будуть їх чіпати. 80% тих, кого я знаю, відмовлялись і сказали — йдіть в суд, якщо щось хочете, так будемо вирішувати ці питання. Штатним працівникам поліції це все теж набридло. Їм навіть за те, що не зібрали данину, познімали річну премію.

Володимир Черкас, голова ГО «Комітет безпеки руху»

І всі розуміємо, що дільничні та рядові живуть на зарплату, тому що в них нема джерел, де брати ще… І всі ті премії та річні зарплати пішли на купівлю та оренду машин преміум-класу для керівництва. Більш того, за такою схемою, розікравши через відкати премії, вчинили колеги Івана Іщенка у Одесі та Миколаєві. Це вже прозвали «одеською схемою». Ми не раз просили зустрічі з Іщенком, щоби розповісти про побори на Немирівському посту та ваговому контролі. Нагадуємо, там активізувались затримання ваговиків із перебільшеннями допустимих вантажів. І всі цьому раділи, бо ж розбиті дороги! Але замість сплати штрафів — там пішли відкупи.

Ми про це хотіли повідомити, але нам відповідали, що начальник не бачить такої потреби і не бажає спілкуватись.

– Ходять розмови, що за це викриття та відео Вам заплатили 10-20 тисяч доларів…

– По-перше, це все писали боти або дружини діючих пра­цівників поліції. Була поставлена задача, що кожен має написати по два негативних коментарі по активістах. Зрозуміло, що вони хочуть якось врятуватись. Питання одне: всі кричать — заказуха. Але як можна замовити начальника поліції Вінниччини, посадити за стіл та змусити пити горілку? Як його можна змусити приїхати у дитячий табір, за бюджетний кошт… Як його можна посадити у службову машину і робити нам показуху? Ніхто нічого не замовляв. Усі зайшли та показали все, що ви бачили. Дурня. Дехто каже, що то ми для Шевцова все зробили. Та, по-перше, йому наша допомога зовсім не потрібна. Бо він сам публічно заявив, що не буде сюди повертатись. І в нього є рішення суду, він може прийти і так повернутись на посаду. Інших кандидатів на пост голови обласної по­ліції нема. Всі кричать, що вінницька мафія замовила Івана Іщенка. Я не бачу тут керівників, яким мішає Ваня… Я бачу, що Моргунов з ним цілується, що Гройсмана він влаштовує. А ОДА мовчить і попускає різні «подєлки». То кому замовляти Іщенка?

– Про ці апартаменти поліції в таборі вже давно йде пікантна слава. Про секс-cкандали із ке­рівництвом, які там стались, і навіть про спроби зґвалтування жінки-підлеглої заступником начальника.

– А що це за інцидент з Присяжнюком та Павленком, про який Ви згадували у ФБ…

– Була історія, коли Присяжнюк у цій же кімнаті начебто з Павленком возив колег для занять інтимом. І за те їх розігнали з пониженням посад. У зоні оперативного контролю знаходиться скандально відомий Слободянюк, який теж дер співробітниць…

– Є думки, що це була п’ятниця, неробочий час. І по­ліцейські, як всі нормальні люди, могли собі дозволити відпочинок.

– Та вони почали із 16.00 практично сидіти там. Тому це робочий час. За бюджетні кошти у таборі Рябчинської віп-кімната, більярдна, приміщення генеральського будиночка. Чого б не відпочивати… хто оплатив паливо, роботу кухарів та інше — подумайте самі. Але, я вважаю, що якби це були офіцери і хотіли просто зібратись, замовити у ресторані ВІП-кімнату, проплатити продукти і приїхати туди на таксі чи на своїх машинах, це було б чесно!

– Я в кінці кінців не можу їхати п’яний чи перекинути номер на машині. І чого я на свій день народження не можу орендувати цей табір? Ну як так? Більше того, у Івана Іщенка водієм виявився інспектор роти особливого призначення. Людина, яка не має права носити оперативний талон, і бути водієм… Хай їде на затримання банд. Ну добре, вас накрили. То викличте таксі. А вони – оперативників, і ті везуть п’яних начальників. Чи йшла мова про драгер? Ми викликали патрульних. Ті сказали, що у табір не підуть, бо закрита територія. Це стаття 179 — розпиття спиртних на території закладів. Їх всіх 12-ть мали б оформити на протокол та звільнити…

– Ви заявили про погрози на Вашу адресу?

– Нам дійсно того дня опера та перші обличчя відділів погрожували обшуками. Чи сп’яну, чи ні — питання до них. Але свідків близько 40 чоловік. На сьогодні, за моєю інформацією, Іван Іщенко звернувся у СБУ, щоб копати на нас компромат. І він не збирається йти звідси, бо вже добре все налагоджено… Це транс безпека, вагові контролі, збирання данини з бізнесменів. Крім того, за новий дозвіл носіння зброї відкрито пишуть активістам – 300 баксів. Подовжити дозвіл –3500 гривень. Тому йти Іщенку звідси невигідно. Хоча я вважаю, що після такої ганьби ще у лісі треба було написати рапорт. Ми нікого не боїмось, хоча «прослушка» вже йде…

– Чи відомо вже про цю ситуацію Арсену Авакову?

– Так, він уже у понеділок зібрав всю верхівку поліції, і вони це все обговорюють. Хо­тілось би до середи дочекатись реакції голови МВС та його офі­ційну позицію.

Вікторія Микитюк