«Сьогодні Стерненко — завтра я», «Ні — продажним судам», — з такими гаслами на площу Героїв Небесної сотні вийшли й вінничани. Вінницькі активісти приєдналися до збору підписів за звільнення Ген­прокурора Ірини Венедіктової, який ініціювала нардеп із Вінниці Олександра Устінова. Ось що вона повідомила:

– «Голос» починає збір під­писів за відставку Генпрокурорки Ірини Венедіктової. Вже є 160 підписів.

Саме прокурорка Венедіктова та кишеньковий суддя з бюстами Леніна і Сталіна сьогодні добилися першої полі­тичної «посадки» і запроторили за грати Сергія Стерненка. Наступними будуть волонтери та ветерани, яким прокурори «шиють» справу Шеремета. Цей російський реванш потрібно зупиняти.

У суботу вінницькі активісти пікетували обласну прокуратуру.

– Ми вийшли не лише за Стерненка, а проти продажних суддів та прокурорів, — заявили пікетувальники.

До прокуратури Він­ницької області активісти принесли презервативи…

– Ми показали прокурорам, чим вони займаються, — пояснили активісти.

– Тут уже роками лежать наші звернення та заяви про злочин ще з часів Майдану — про «тітушковозів», напади на активістів, журналістів, але яким прокуратура не давала і не дає ходу. Натомість у судах лежать справи майданів­ців.

– Ви давали присягу на вір­ність на­роду України, а не олі­гархам! Так, Стерненко, Антоненко — це не ваша компетенція, зробіть хоча б те, що від вас тут на місці залежить! — вимагали від прокурорів він­ницькі майданівці.

Вінничани продовжують збір підписів до міської та обласної влади.

– Ми сьогодні зібралися для того, щоб почати збір підписів для звернення до обласної ради, інших рад, щоб вони видали резолюцію і засудили ті події, які відбуваються зараз в Україні. Львівська обласна рада це зробила. Сподіваємося, що нас підтримають депутати від Він­ниччини, наші обранці, — зазначив Богдан Куценко.

Про судову реформу наші журналісти запитали і голову ВР Дмитра Разумкова, який на тому тижні відвідав Вінницю з робочим візитом:

– На наступному пленарному тижні буде розглядатися законопроєкт 3711, про який багато говорять і який відноситься до судочинства. Іншого шляху як реформування судової гілки влади у нас немає. Деяким суд­дям місце не у судах, а в місцях «не так віддалених»… Хоча, з іншого боку, не вистачає суддів у районних судах.

Дмитро Разумков

Реформування — непростий шлях, але якщо ми хочемо успіху, у тому числі й економічного, в Україні мають працювати зовнішні і внутрішні ін­вестори, а во­ни мають бути впевнені, що зможуть відстояти свої інтереси у чесних судах, — впевнений Дмитро Разумков.

Фото Сергія ХІМІЧА