Після 1.01.25 незатребувані ділянки будуть визнані безхазяйними і передані у комунальну власність територіальної громади, на території якої вони розташовані.

Право на земельний пай засвідчується сертифікатом. Його власник має право володіти та користуватися своїм паєм. Але сертифікат засвідчує лише право його власника на отримання земельної ділянки (а не право на саму ділянку). Цей документ не визначає меж земельної ділянки, а вказує лише його площу і вартість.

Для оформлення права власності на земельну ділянку (пай), необхідно:

  • звернутися до сільської, селищної, міської ради із письмовим клопотанням про передачу у власність відповідної земельної ділянки та надання дозволу на розробку проєктної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі. До заяви необхідно додати: копію сертифікату на земельну частку (пай).
  • після отримання рішення місцевої ради необхідно звернутися до землевпорядної організації та укласти договір на розробку проєктної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі.
  • за результатами проєктної документації потрібно зареєструвати земельну ділянку в Державному земельному кадастрі (ДЗК) з присвоєнням їй кадастрового номеру. За результатами реєстрації видається витяг з ДЗК.
  • після цього необхідно звернутися до місцевої ради для затвердження проєктної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі для оформлення її у власність;
  • із затвердженною документацією треба звернутись до держреєстратора та здійснити реєстрацію права власності на земельну ділянку. За результатами реєстрації отримати витяг про державну реєстрації права власності на земельну ділянку (пай).

Старт земельної реформи в умовах нестачі коштів, активізація рейдерства та законодавчі зміни можуть призвести до неочікуваних наслідків. Уберегти майно від рейдерів допоможуть сервіси “SMS-маяк” і “SMS-маяк Земля”, за допомогою яких можна оперативно дізнатися про зміни в реєстрі нерухомості. Консультації можна отримати у вінницьких центрах з надання безоплатної вторинної правової допомоги.