Під монотонне цокання відвідувачі можуть роздивитись чимало різноманітних експонатів: від інструментів майстрів до сонячних годинників, від клепсидр до смартфонів. Крім того, можна доторкнутись, аби зрозуміти, як працює механізм, та навіть власноруч зібрати стімпанк-годинник з конструктора. Для цього співробітники музею залишили підказки на експонатах для відвідувачів: «посвіти мною», «посвіти на мене», «склади мене» тощо.

– Здавніх давен сонячні годинники для більшості людей були оптимальними, — розповідають співробітники Вінницького обласного краєзнавчого музею. – Механізм роботи такого годинника був дуже простим. Сам годинник складається з двох елементів: кадрана — плоскої поверхні з нанесеними на неї часовими розподілами (циферблатом) та гномона — прямого стрижня, закріпленого на кадрані. Гномон відкидає тінь від Сонця на циферблат. Тінь працює за аналогією зі стрілкою як в звичайних годинниках. Сонячний годинник показує не місцевий середній час, а справжній сонячний. Такі годинники були відомі віддавна. Їх розміщували в місцях скупчення людей, переважно на стінах церков, костелів, монастирів, замків.

У нас є один оригінальний сонячний годинник з фондової збірки музею. Це портативний сонячний годинник 19 століття. Він показує час, і до сьогодні ним можна впевнено користуватись. Наприклад, влітку під час розкопок у Бару знайшли фрагменти такого сонячного годинника. Щоправда, їх датували першою половиною 20 століття. Також залишки сонячного годинника простежуються на стіні костелу 18 століття в селі Іванів, Калинівського району. Там дійсно є залишки кріплення та ледь видно, як колом йшов циферблат. Він не зберігся, але очевидно був.

Більш незалежним від погоди і денної пори був інший давній спосіб вимірювання часу — водяний годинник, або клепсидра. Найціннішим експонатом виставки є швейцарський камінний годинник 1890 року, виробника «Gustav Becker», В його оздобі срібний орел, герб польського роду Пястів. Цей годинник належить вінничанину Олександру Абрамчуку. Він досі вірно показує час. Також на виставці експонують шахові годинники, реле часу від світлофора, а також атомний годинник, який найточніше показує час. Виставка не обмежується лише старовинними годинниками. Тут також можна побачити звичайні для нас смартфони, ноутбук, смарт-браслети — все те, завдяки чому ми сьогодні дізнаємось час.

Віталіна Володимирова