Куди не поглянеш– видно руку майстра у красиво облаштованих сільських садибах, естетично викладених кам’яних мурах, криницях , виточених придорожних стовпчиках, підставках для квітів. Особливою красою вражає облаштована, прибрана з любов’ю , доглянута зелена садиба майстра-каменотеса Михайла Маковія.

– Разом із дружиною Галиною вони перетворили свій дім у казковий палац , де майже цілий рік буяють чудові квіти, висадженні руками дбайливої господині. Спеціально для петуній та сульфіній пані Галини — господар дому пан Михайло створив власні шедеври – кам’яні підставки для квітів, кожна вагою до 100кг., які, як прикрасу, викладено високо на кам’яний мур. З ранньої весни до пізньої осені вони радують своїм яскравим різнобарв’ям господарів, сусідів, всіх, хто проходить мимо.

А ще у Михайла Маковія є традиція – кожного року , до Дня народження любимої дружини дарувати їй свої вироби. От і до минулого ювілею каменотес подарував кам’яну черепаху та нову клумбу для нарцисів, тюльпанів, ірисів Останніх пані Галина має до 10 сортів та налічує біля 80 кущів. Прикрашають двір кам’яні лавочки клумби, підставки , чудова бесідка , місця для відпочинку, арка біля вхідної хвіртки, різні види кам’яних кладок. Любить господар працювати і з деревом. Всі його вироби вирізняються оригінальністю, особливою красою, – розповіла голова ГО «Туристична Ямпільщина» Мирослава Марченко.

– При в’їзді у село всіх гостинно зустрічає відкрита, легка, світла скульптура із білого пісковика . Це символ Русави- юна Русалка , яка прийшла до нас зі своїми кам’яними , безцінними скарбами з глибин Силурійського моря . Над створенням цього образу також працював Михайло Григорович, який має добрий 30- літній досвід виготовлення різних пам’ятників, паркової скульптури.

Садиба Маковіїв розташована близько біля центральної дороги. Всього 2- 3 сотні метрів і проїжджаючи гості, мандрівники, туристи матимуть змогу помилуватися кам’яними шедеврами, спробувати самостійно обробити камінь, поспілкуватись із каменотесом. А пані Галина, як справжня українська господиня, з радістю проведе майстер-клас по випіканню домашнього хліба, паляниць, традиційних сільських Подільських страв.

А ще далеко за межами села славиться домашнє молоко, кисло-молочний сир, різних видів бринза, яку так майстерно та неповторно готує родина Маковіїв. Поки зима , можна завчасно готуватись до туристичного сезону, адже село Русава стоїть на самому популярному на Поділлі та всій Україні туристичному маршруті і має всі можливості зацікавити приїжджаючих мандрівників мистецтвом обробки каменю.

Садиба Михайла та Галини Маковіїв осяяна найвищими людськими цінностями! Хто її відвідує – отримує тільки добро, радість та любов! Хай так буде завжди!

Віталіна Володимирова