За директора заступилися колеги: «Він господарник і патріот школи та села».

Іванівську громаду — одну з найуспішніших у Вінницькій області — уже два тижні лихоманить через конфлікт у Пиківській школі. Розголосу набула історія вчителя-історика з націоналістичним світоглядом та 68-річним директором навчального закладу, якого молодий педагог називає «яскравим представником радянської пар­тійної номенклатури».

– Війна іде між двома поко­ліннями — революційною молоддю та «старими кадрами», — кажуть в Іванові. Розібратися у цій історії намагається прогресивний голова Михайло Кулик.

Ось що розповів нашому кореспонденту звільнений вчитель історії та права Владислав Притуляк.

– На даний час я закінчую бакалаврат ВДПУ і йду в магістратуру. Поєднував роботу та навчання. Я не скажу, що наші стосунки з директором весь час були добрі, адже він специфічна людина. Очолює школу з «брежнєвських часів» і є яскравим представником радянської партноменклатури, від нього не раз було чути прорадянські висловлювання, українофобія, приниження учительського складу та учнів. Але всі директора терпіли та закривали очі. І я теж, бо обожнював свій восьмий клас. А діти мене, бо їм подобалось, як я викладав. Школу він перетворив на свою власність і використовував як бажав. Він дозволяв собі бити дітей, принижувати колег. Влаштував у школі своїх дітей.

Все почалось з банального допису у Фейсбуці, в якому я висміював людей, які ностальгують за смачним пломбіром і ковбасою за 2.20, ніколи там не живши. Допис був максимально абстрактний і не містив жодних конкретних прикладів. Це, за словами директора, образило когось з учнів, і мама пожалілась директору. Закінчилось це тим, що директор став зі мною розмовляти на підвищених тонах, погрожувати. А в мене були певні проблеми із серцем, гіпертонія.

Петро Волосенко

Директор Петро Волосенко змусив мене написати заяву на звільнення, і я під тиском погодився, бо тоді реально пережив за своє здоров’я. Зараз ж опоненти розпускають про мене дуже принизливі чутки: начебто я неправильно поводився з дітьми, що в мене непедагогічна поведінка… Розповідають, що я свою 25-річну дівчину хотів звести з неповнолітнім школярем. Але це брехня. Приписують різні радикальні події — зрив ЛГБТ-тренінгу для журналістів, захоплення Жмеринської міської ради. Проте до цих акцій я не маю жодного відношення.

Заступилась за Владислава і його матір – Інга Притуляк, досить відома у районі людина, адже до останніх виборів займала посаду старости Дружелюбівки.

– Два роки тому Пиківську школу показували по всіх телеканалах, бо тут у приміщенні бібліотеки жив вчитель історії Михайло. В нього не було іншого житла та нормальних умов. Але таки знайшлось йому місце у вінницькій школі, й замість нього півтора року тому на посаду прийшов мій син Владислав, — каже Інга Притуляк. – Він вагався, чи йти у педагогіку, чи ні. Я дитина вчителів і сама його підштовхнула у ВДПУ, а потім — у Пиків.

Що ж до самого конфлікту у школі, то Влада просто довели. Його ненавиділи, бо виховував дітей у національно-патріотичному дусі, а у тій школі понад усе Радянський Союз. Боляче, що замість мрії бути вчителем тепер він змушений йти у експедитори, вантажники, менеджери – куди візьмуть. Бо знайти роботу серед навчального року – вкрай складно!

Звільнений історик Владислав Притуляк написав дві заяви на ім’я голови Іванівської ОТГ Михайла Кулика. У першій вказав, що з роботи йти не хотів, його змусили. А другу — про порушення директором школи закону про декомунізацію та ку­мівство у навчальному закладі.

– Мною була створена комісія, щоб розібратися із ситуацією у Пиківській школі. Завжди підтримував і підтримую молодь, хочу, щоб вони залишалися у селі, тут працювали і створювали сім’ї. Але й директора знаю як людину, яка завжди дбала про школу, колектив, тому здивований конфліктом, який там виник. Тому була створена комісія, яка мала дослідити, чи був факт тиску на вчителя і чи порушувався закон у школі, — пояснив Михайло Кулик.

Голова створеної комісії Ігор Лановий повідомив, що у п’ятницю запросив вчителів школи, самого Владислава Притуляка, директора, членів районної та обласної освітянської профспілки та представників органів місцевого самоврядування, щоб розібратися у конфліктній ситуації.

– На комісію Владислав приїхав у супроводі активістів громадської організації «Едельвейс» та журналістів. Виникла суперечка, бо дехто поводився провокативно. Але коли втихли емоції, ми таки продовжили роботу комісії. Під час розмови з’ясували, що тиску і булінгу на Владислава Притуляка не здійснювалося, двоє свідків — працівників школи — засвідчили, що він писав заяву не під примусом. Щодо інших подій — то вони відбувалися поза межами школи і навчального процесу.

– Я двічі запитав Владислава, чи хоче він надалі працювати у цій школі. На що він спочатку категорично відповів «Ні», а потім додав, що подумає.

Чи були порушення законодавства у діях директора Петра Волосенка — мають з’ясувати компетентні органи. Наша ко­місія винесла йому догану, що він не мав права брати на роботу вчителя без вищої педагогічної освіти, а Владислав на той час лише навчався в університеті і не має ще диплома, — прокоментував голова комісії Ігор Анатолійович.

Зв’язатися із директором школи нам не вдалося, як нам повідомили його колеги — після подій минулої п’ятниці він не дає коментарів.

– Тоді було багато провокативних моментів, а він людина похилого віку, — пояснив селищний голова Михайло Кулик.

– А це правда, що директор українофоб, як він каже на одному із відео у соцмережі?

– Та ні, Петро Іванович просто не розуміє значення цього слова… Скільки його знаю, він Україну ставив понад усе. Його колеги розповідають, що Петро Іванович справжній патріот свого села, школи.

До кінця навчального року Пиківська школа буде працювати у звичному режимі, а потім навчальний заклад підпадає під оптимізацію.

А щодо молодого вчителя історії, то будемо розглядати варіанти з його працевлаштуванням. Можливо, в одній із іванівських шкіл, — запевнив голова.

Вікторія СНІГУР,
Людмила ПОЛІЩУК