«Ці щорічні дослідження проводяться з 2017 року. Відтоді Вінниця у рейтингу прозорості міст постійно була в трійці лідерів, але очолила його вперше з показником 99 балів зі 100 можливих. Гарний стимул для всієї міської команди спільно з громадою далі розвивати рідне місто!» – зазначив на своїй сторінці у Facebook Вінницький міський голова Сергій Моргунов.

Експерти оцінили прозорість 50 найбільших міст України, проаналізувавши 77 параметрів прозорості кожної міської ради. Це зокрема складання бюджету, державні закупівлі, соціальні та адміністративні послуги, кадрова й інформаційна політика, участь громадян, розпорядження майном громади, професійна етика та інші. Переможцем у Рейтингу прозорості міст за підсумками 2020 року стала Вінниця із показником 99 балів зі 100 можливих.

Друге місце посів Хмельницький, третє – Сєвєродонецьк. До першої десятки увійшли також Дніпро, Київ, Бахмут, Тернопіль, Кам’янське, Кропивницький та Мукачево.

Представники МЦПД під час презентації результатів пояснили, що для визначення рівня прозорості були використані відповіді на опитувальник, відповіді на запити на інформацію, направлені через третю особу («запит таємного клієнта»), також була проаналізована інформація у відкритому доступі на офіційних сайтах і з профілів муніципалітетів у соціальній мережі Facebook.

«Рейтинг є особливо актуальним у зв’язку з децентралізацією в Україні й передання функцій влади на місця. Якщо раніше місцеві бюджети й рішення контролювалися з центру, то зараз більше влади переходить на місця. Місцева влада стає цікавішою й важливішою для людей, відповідно, за нею посилюється громадський контроль», – розповів експерт МЦПД Єгор Киян.

Довідково:

Захід відбувся в межах ініціативи «Зміцнення демократичної стійкості ключових державних інституцій в Україні», яка здійснюється Міжнародним центром перспективних досліджень у партнерстві з Інститутом економічних та соціальних реформ у Словаччині (INEKO).

Ініціатива фінансово підтримується посольством США в Україні та спрямована на підвищення ефективності органів місцевого самоврядування, громадянського суспільства та державного управління у сфері створення та нагляду за регіональною політикою, менеджменту державними підприємствами, моніторингу бюджетів та відкритості місцевої влади.