Зокрема рекордні 9 хвилин тривала дискусія міністра із медсестрою інфекційного центру і матір’ю 3-х дітей Оленою! Дійшло до того, що Максим Степанов на прощання дай їй свій номер телефону та обіцяв передзвонити за добу і почути її позитивне рішення щодо «уколу життя». Так само керівник МОЗу «пресував» у Вінниці головного інфекціоніста області Ларису Мороз, яка напередодні публічно відмовилась від вакцинування…

– Мене переконувати не треба, я буду вакцинуватися! — розповіла Лариса Мороз. — У мене поки що є в організмі антитіла, і я не збираюся свій власний імунітет садити цією вакциною. І треба зауважити, що вакцини має бути значно більше, щоб щеплення проводити масштабно. Тоді це матиме хоча б якийсь ефект, — розповіла про розмову із міністром Лариса Мороз.

Але темою №1 під час візиту міністра була загроза «червоної зони» над Вінниччиною, яка після рекордних 827 заражень за добу в річницю появи Ковіду в Україні налякала всю область.

– Ситуація з Ковідом на Вінниччині напружена, але 7 «червоних показників» поки не перевищено! — сказав міністр охорони здоров’я Степанов про різке погіршення епідситуації в нашій області. Та підстав для введення «червоного рівня» немає, як тільки вони з’являться – ніхто не буде затягувати з прийняттям  рішення. Бо всі ми відслідковуємо 7 показників, які можуть призвести до «червоної зони» — перш за все, це рівень завантаження лікарень на 65% і більше… Та рівень захворюваності на 100 тисяч населення від 340 хворих і більше… Поки цього на Вінниччині немає.

Але чи сказали Степанову всю правду про переповнені лікарні та ставлення медиків до його вакцини?

– Я сьогодні відвідав у м. Вінниці декілька лікарень. Почав свій візит з першої міської лікарні, де розгорнуто інфекційний «ковідний шпиталь», який з 12 березня 2020 року вже отримував перших хворих на COVID-19, — зазначив очільник МОЗ. – Ми зараз констатуємо, що багато хворих лікуються самостійно і до лікарні потрапляють вже на 14-й – 15-й день у важкому стані, після прийому, під час самолікування, досить серйозних «важких» ліків. Хворі самостійно проводять гормональну чи антибактеріальну терапію. Важко медикам після цього боротись за життя і здоров’я таких хворих.

У першій лікарні, згідно зі списками, готові вакцинуватися 67% медиків. Звісно, частина медпрацівників перехворіла на COVID-19 і на даний час мають захист, тож згодні вакцинуватися трохи пізніше.

А про свою вакцинацію міністр знервовано відповів, що «вакцинувався публічно і почувається чудово. На коронавірус перехворів у листопаді минулого року, але, зважаючи на ту «антивакцинальну вакханалію», що зараз розгортається у нашому суспільстві, прийняв рішення вакцинуватися. Людина, яка вакцинувалася, або взагалі не захворіє, або перехворіє у безсимптомний спосіб без наслідків для здоров’я. Я особисто дуже зацікавлений довести, що вакцина безпечна, ефективна, і народ України потребує вакцинації», — зазначив Максим Степанов.

Щодо засекреченої інформації про вакцини, міністр зазначив, що з провідними виробниками вакцин є певні конфіденційні умови, які діють не лише в Україні, а й по всьому світу. Жодна країна світу, до прикладу, не розголошує ціну, за якою вона закуповує вакцину.

Роман Ковальський