«33-й» розпитав в ексклюзивних інтерв’ю із губернатором області Сергієм Борзовим та мером Вінниці Сергієм Моргуновим.

Про битву за нові місця в лікарнях та завезення кисню життя із Львова – далі.

Вінниччина вже 4-та в Україні за кількістю хворих на коронавірус за добу. Вчора були другими. Із 950 випадків знизились показники до 750.

Буде чи не буде червона зона у Вінницькій області «33-й» розпитав у голови Вінницької ОДА Сергія Борзова та мера міста Вінниці Сергія Моргунова.

Найзагрозливіша ситуація у Вінниці. С. Моргунов звернувся до області розконсервувати госпіталь інвалідів війни і Пироговку. І надати 160 та 110 можливих там місць. Бо всі інші профільні лікарні вже заповнені під зав’язку.

Область же в ці дні перепрофілювала дві районки – Літинську та Погребищенську під ковідних хворих.

– Чого мене, моїх родичів, везуть до Погребища, Жмеринки, ми вінничани і маємо право лікуватись у Вінниці, – обурюються хворі у зверненнях до «33-го».

Ми дослідили. Зараз десь 100 хворих перебуває з області у лікарнях міста. В районах вінничан – до 50-ти.

В області вчора померло 12 людей. Це викладачі, вчителі, серед них мало людей похилого віку. Вчителька 25-і школи, з Могилева – Подільського. Викладач торгового інституту спочатку втратила маму від ковіду. І одразу померла вона.

Але навіть такий показник – 22 в Україні за смертністю від ускладнень від ковіду.

Дітки і лікарі – найвразливіші категорії на цей день.

Тільки у Вінниці зараз лише за офіційною статистикою хворіє до 8000 людей. Зростає кількість кисневозалежних. В перепрофільовану обласну фтизіатрію в суботу чекали машину із киснем зі Львова як Божу милість. Приїхала під вечір. А десятки рідних рахували кожну хвилину. Бо для таких хворих кисень це життя. В потужності області вже не в силі виробляти його для всіх. Тому завозимо з інших областей. В сімейних лікарнях якщо одним словом, то як кажуть вони «дурдом».

– не можемо ні поїсти, ні поспати, працюємо без вихідних, телефони щохвили розриваються!

Черги здавати тест кілометрові. Після відміни бригад «швидких» , які виїздили до хворих, багато таких чекають до останнього, щоб не йти здавати тести. Хворіють сім’ями, а тест здає один чи зовсім ніхто. Черги не великі у приватних лабораторіях, але туди йдуть не всі, бо треба платити кошти. Тому і різке погіршення із статистикою важких хворих. Якщо одним реченням, то такого на Вінниччині ще не було.

І в Україні різке збільшення госпіталізованих – 5000 за добу! 289 смертей!

Нових випадків – 11833. Хоча реально – в рази більше.

За останню добу найбільша кількість підтверджених випадків зареєстрована у м. Київ (1 121), Львівській (884), Одеській (883), Вінницькій (750) та Харківській (750) областях.

Серед нових хворих – 609 дітей та 388 медпрацівників.

Детальніше – коли Вінниччина може перейти « червону зону» – в «33-му» від перших осіб області та міста читайте тут – https://33kanal.com/news/123514.html.

Тетяна Редько