Люди скаржаться, що до їхніх осель приходять представники Української Церкви Московського патріархату та примусово змушують ставити підписи на її підтримку.

– Коли після отримання Томосу на Вінниччині громади стали переходити до ПЦУ, нашому голові було не до того. Він переймався іншими справами. Я просила і його, і директора школи підтримати цю ініціативу. Пояснювала як добре ходити на служби та молитись своєю рідною мовою. Кожне словечко зрозуміле, а тут слухаєш і не відчуваєш, про що там, – розповіла нам Валентина Миколайчук із села Побережне.

– У Псалтирі є такий вираз «Принесите Господу язык отечетсва», та чомусь у нашій громаді не всі це розуміють, і від цього дуже боляче. Нещодавно нашому священнику УПЦ МП дали вказівку, щоб він та парафіяни під різними приводами збирали підписи парафіян та особисто направляли звернення з підписами до президента України та голови Верховної ради. Мовляв, у вірян Української Православної Церкви Московського Патріархату хочуть позабирати храми, тому потрібно терміново зібрати підписи, щоб цього не допустити. І чимало місцевих жителів поставили підписи. Я просто шокована, бо ті, хто збирають підписи, дурять людей. Кажуть, що вони за Українську Православну Церкву, хоча насправді наша церква ПЦУ, а їхню слід перейменувати і вказати, що вони мають відношення до Росії! Ну чому ми повинні молитись за Патріарха всієї Русі? Якої Русі? Я не раз казала батюшці, що Київська Русь одна була, а Росія це не Русь. Володимир хрестив Русь, а не Росію! В нас було таке, що одній жінці навіть вікна побили за підтримку ПЦУ.

Схожі звернення ми отримали і від жителів Крижопільського та Тульчинського районів. Під яким приводом збираються підписи на інших парафіях, наразі не відомо. Але ймовірно, що священнослужителі можуть вигадати й інші історії, повідомлять вірянам про один намір, а після того, як зберуть підписи, підставлять зовсім інший листок звернення і подадуть це за правду. “Чи не опиняться потім підписи ошуканих парафіян десь під списками бажаючих вколотися російською вакциною (кажуть, у них вже люди закінчилися для експериментів) – запитують наші читачі.

Ось як прокоментував дану ситуацію нашому виданню Ігор Салецький – начальник управління у справах національностей та релігій Вінницької ОДА:

– Все це робиться із однією метою – наразі у Конституційному суді розглядається справа щодо визнання недійсним наказ Міністерства культури про затвердження релігієзнавчої експертизи щодо керівних центрів та релігійних організацій, які знаходяться в країні-агресорі. Справа дана розглядається вже по суті, але представники УПЦ МП збирають підписи у мирян до Президента, Верховної ради та Кабміну, щоб показати начебто «скільки ї багато , а суд може прийняти рішення, яке проти волі людей». тобто представники МП вимагають, аби Конституційний суд виніс рішення, що якби ці зміни до закону на підставі цієї релігієзнавчої експертизи є неконституційними, – каже Ігор Салецький. – Те, що їхній керівний центр знаходиться у країні-агресорі, ні в кого сумніву нема. І вони говорять на чорне біле. І в той же час представники МП хочуть масою показати, що як же так можна. Всі ці збори підписів відбуваються у такому автономному та прихованому режимі. Ми знаємо про це, але не бачимо. І такі факти по всій країні.

Валентина Лісова