11 березня цього року на шпальтах «33-го каналу» було опубліковано матеріал «В Оратові — надзвичайна ситуація. 14 депутатів «у змові» і блокують сесії селищної ради? Жителі готові оголошувати їм імпічмент!».

На нашу думку, в ньому головою ОТГ було тенденційно й упереджено подано конфліктну ситуацію, яка склалася в Оратівській селищній раді. Зокрема наведено бездоказові звинувачення на адресу більшості депутатського корпусу у зриві сесійних засідань, закиди щодо свідомого блокування роботи медичних установ громади тощо.

Ми, 14 депутатів Оратівської селищної ради (від політичних партій «Українська стратегія Гройсмана», «Слуга народу» та «За майбутнє»), висловлюємо свою позицію, щоб спростувати бездоказові закиди з боку Оратівського селищного голови Галини Лошак та її прибічників.

Галина Лошак звинувачує нас у тому, що ми не ухвалюємо рішень щодо належного фінансування медичних установ Оратівської ОТГ (зокрема зарплат працівників, оплати електроенергії та закупівель інсуліну), чим нібито наражаємо на небезпеку життя й здоров`я земляків. Подібне формулювання є відвертим перекручуванням фактів.

Ані про виділення коштів на ліки, ані про зарплати працівникам ФАпів мова не йшла і йти не могла. Адже ще 24 грудня 2020 р. на сесії селищної ради було передбачено виділення коштів на енергоносії та на пільгове лікування амбулаторних пацієнтів – 1 млн грн та ще 1 млн грн (за вимогою депутатів від більшості) на зарплати працівникам ФАПів. Цих коштів для Центру первинної медико-санітарної допомоги вистачить до липня 2021 р. На інсулін в ін’єкціях виділяє кошти держава, а придбання і реалізацію їх здій­снює Вінницька рай­держадміністрація, а Ора­тівська селищна рада жодного відношення до постачання цього препарату не має. Фінансування закупівель таблетованих цукрознижуючих препаратів також бюджетом передбачено.

Доречно зауважити, що коштами, які були виділені на лікарню, розпоряджається директор комунального некомерційного підприємства «Оратівська лікарня планового лікування» Садик М. І. На купівлю електроенергії тендер було проведено й укладено договір, але на постачання електроенергії аналогічну процедуру здійснено не було, що й спричинило затримку з оплатою, але ж відповідальність за це несуть не депутати, а адміністрація лікарні.

Дешевим популізмом є хизування Галини Лошак тим, що вона нібито «заветувала» підвищення зарплатні головному лікарю Оратівського ЦПМСД Олегу Галушку до захмарних 50 тис. грн. Названа селищним головою сума в рази перевищує реальний розмір заробітної плати головного лікаря «первинки», який визначений контрактом, укладеним ще 31 серпня 2018 р., і з того часу не змінювався. Про це пані Галина, яка на той час обіймала посаду голови Оратівської районної ради, не знати не могла! Мова йде не про підвищення окладу, а про укладення додаткового договору, який не передбачає збіль­шення заробітної плати, а зазначає лише зміну засновника та назви посади керівника.

Кумедно виглядає й «вето» пані Галини на призначення заступником селищного голови Олега Чугункіна. На сесії 17 лютого 2021 р. його кандидатуру пропонувала саме вона, й проголосували за нього 24 депутати. Хіба не дивно: пропонувати, підтримати, а потім – «заветувати»? Розмови про те, що це призначення йшло «в пакеті» зі схваленням списку старост, дійсності не відповідають – мабуть, це просто виправдання пані Галини перед «крутими аграріями», які забезпечили їй посаду, а тепер прагнуть отримати «подяку». У всякому разі, питання старост на сесію 3 березня 2021 р. не виносилося.

Тепер – про головне: чому ми, більшість депутатського корпусу, не прийшли на сесію? Почнемо з того, що заледве надвечір 2 березня 2021 року на сайті Оратівської селищної ради з’явилось розпорядження, датоване 26.02.2021 р. «Про скликання позачергової 5 сесії селищної ради 8 скликання на 3 березня 2021 р.». На порядок денний сесії виносилось 30 питань, з них 25 питань — про затвердження звітів про виконання бюджетів сільських рад за 2020 р. Проєктів рішень по цих питаннях у порядку денному не було, і в постійних комісіях вони не були розглянуті – попри те, що цього вимагає Закон. «Наосліп» ми голосувати не готові – не для того нас обирали земляки. Весь процес прийняття рішень має бути зваженим і прозорим! Окрім того, депутати не можуть працювати під протиправним тиском найманих працівників, примусово звезених окремими «крутими аграріями». Ми відповідаємо за свої рішення лише перед громадою!

Саме тому ще 4 березня 2021 р. ми подали селищному голові Галині Лошак звернення від 14 депутатів: ми готові працювати лише згідно з вимогами чинного законодавства — на сайті селищної ради має бути не тільки дата проведення сесії, а й порядок денний та проєкти рішень, які депутати мають вивчати та обговорювати!

Ми завжди відкриті до конструктивної співпраці заради блага громади, але ніколи не станемо маріонетками!

Координатор більшості
Валерій Новодворський
за дорученням депутатів:
Грох В. П., Галушка О. І., Драчук В. І., Дубінець­ка М. В., Запарнюк Т. В., Кириленко В. О., Кириленко Г. В., Мельничук Н. В., Святецька О. В., Сопонюк П. Л., Царук С. О., Шевчук С. О., Нечипорук А. С.