Такої жорсткої ситуації ще у жодному населеному пункті не було.

– Двічі за тиждень в Оратові не збирається сесія, а на порядку денному життєво важливі питання — робота районної лікарні, зарплата працівникам ФАПів. І все тому, що у 14 депутатів ОТГ «тактика», довести район «до ручки» та зняти неугодну їм Лошак, — діляться жителі Оратівщини.

Хто ці депутати? Депутат Юрій Виходзь опублікував список ярих прогульників сесії: Грох В. П., Галушка О. І., Драчук В. І., Дубінецька М. В., Запарнюк Т. В., Кириленко В. О., Кириленко Г. В., Мельничук Н. В., Новодворський В. М., Святецька О. В., Сопонюк П. Л., Царук С. О., Шевчук С. О., Нечипорук А. С.

Голова Оратівської ОТГ Галина Лошак коментує це так:

– Вкотре переконалась у цинізмі 14 депутатів, які не прийшли на сесію. І не проголосували за кошти на зарплату працівникам фапів — 1,5 млн грн. Хоч справно голосували раніше за зарплату головному лікареві «первинки» Галушці — до 50 тис. грн на місяць. Бо він також один із цих депутатів — прогульників. Не прийшли, щоб виділити кошти на інсулін. Бо їм начхати на таких людей, у них є за що лікуватись… Не проголосували за виділення коштів лікарні. А без цих коштів медзаклад може залишитись без електропостачання. А це дорогоцінний кисень! І під кисневим апаратом хтось помре. Уявіть, дійшло до того, що три депутати-медики стали в позу. Бо виходить, що клятва Гіппократа вже не має значення, а дорожчі договорняки?

Галина Лошак

5 березня знову була спроба зібрати кворум, але, як і раніше, не з’явилися 14 депутатів.

– Це частина депутатів, які заявляють про свою більшість, так звана «група 14», до якої входять 9 депутатів від «Української стратегії Гройсмана», 3 депутати від «За майбутнє» та двоє — від «Слуги народу». Багатьма депутатами від більшості маніпулюють, вони голосують лише за ті питання, які підтримують їх лідери. Пояснюють, що у них партійна дисципліна. І це поважні та досвідчені керівники сільгосппідприємств, фермери, керівники комунальних підприємств, працівники бюджетних установ. Важко це назвати дисципліною, скоріш за все — це безвідповідальне ставлення до своїх обов’язків! — вважає депутат Юрій Виходзь.

А жителі Оратова менш дипломатичні:

– Та ми цих «прохіндяїв» більше ніколи не оберемо! Як і партії, які за ними стоять, якщо лідери будуть мовчати і не змусять їх працювати на користь людей.

– Депутатська більшість не збирається на сесію через три вето попередніх рішень, — впевнена Галина Лошак. — Я, як голова ОТГ, заветувала три питання. Перше: призначити заступником колишнього голову РДА Олега Чугункіна. У нас була домовленість із опозиційними до мене депутатами, що я призначаю його заступником, а вони затверджують старост, яких просять люди, і я виношу ці питання на розгляд сесії. Але вони цих умов не виконали. Друге питання вето — це майже 50 тисяч гривень зарплати головному лікарю первинної ланки та депутату Олегу Галушку. До мене звернулася лікарка Катерина Ярмолова і пояснила, що не може бути у головлікаря така зарплата, якщо інші лікарі виживають на «мі­німалку». І третє моє вето щодо ситуації у Зарудянському старостинському окрузі, там лише 14 місцевих жителів підтримують старосту Тетяну Вакалюк, решта — більше 400 — висловилися проти неї. Наступна позачергова сесія запланована на 16 березня, сподіваюся, до цього часу ми зможемо знайти хоча б по основних питаннях компроміс.

Ось як прокоментувала події на Оратівщині народний депутат Ірина Борзова, голова обласного осередку «Слуга народу»:

– В Оратівській селищній раді лише 2 депутати від «Слуги», і навіть разом із депутатами від «За майбутнє» вони не можуть скликати чи провести сесію! Бо більшість обранців від «Стратегії Гройсмана», яка взяла перемогу по багатьох ОТГ в області, мають конфлікт із головою громади Галиною Лошак. І питання стоїть не лише по лікарні, а загалом по діяльності громади на цей рік! Тому я вже дізналась, що голова ОТГ готова напряму зустрітись із Володимиром Гройсманом чи Сергієм Моргуновим, щоб їхні депутати розблокували роботу ради. А я, в свою чергу, вже домовилась із пані Галиною, щоб від неї напряму дізнатись суть конфлікту із депутатами і можливі шляхи виходу із цієї кризи в Оратові, — повідомила народний депутат Ірина Борзова.

У вівторок Галина Лошак вже зустрічалася із головою Вінницької ОДА Сергієм Борзовим щодо вирішення політичного колапсу в Оратівській селищній раді.

Жителі Оратова запевняють, що довго вони цю депутатську «вакханалію» терпіти не будуть і винесуть цих депутатів із їхніх основних місць роботи й примусово привезуть на сесію та оголосять їм імпічмент.

Людмила Поліщук