За адресою вулиця Джерельна, 1 побачите, як із захаращеного яру, можна зробити чудове місце для відпочинку та духовного прозріння. І напитися холодної джере­льної води.

Місцеві жителі розповідають, що ця вода цілюща і допомагає від багатьох хвороб. А ще це місце та «Кірнічка» (давня назва урочища) вважаються чудодійними. І про них літинчани знають вже щонайменше 150 років. Брали тут воду і помітили, що на камені поряд із джерелом є відбиток людської стопи. Переказували, що одній немолодій жінці, яка присіла тут перепочити, явилася Богородиця. А на тому камені, де вона стояла, залишився цей слід.

Тут особлива духовна енергетика

– Коли у селищі провели водогін, люди стали менше ходити сюди по воду, яр почав дичавіти, – розповідає священник ПЦУ отець Андрій.

– Але стільки у Літині розповідали про особливі властивості цього місця і тутешньої води, що я з іншими батюшками нашого Патріархату звернулися до місцевої влади, аби відродити його колишню значимість для вінничан. Приємно, що нас почули і допомогли. Вже у 2009 році ми почали з Божою поміччю впорядковувати це місце. Перед тим була сильна посуха. Віряни прийшли хресним ходом до “Кірнічки” і молилися, щоб Господь послав дощ. І хоча було чисте небо, невідомо де взялися хмари і пішов лагідний літній дощик.

Настоятель храму Святителя Миколая, протоієрей о.Андрій Грабар

Поступово ми розчистили яр, зробили зручні кругом сходи, доріжки з граніту, збудували каплиці, купіль, містки через річку Бугер. Встановили козацького хреста на честь Героїв Небесної сотні… Стосовно цілющих властивостей води, теж є багато випадків, коли люди завдяки їй одужували. Зрештою, в сьогоднішньому техногенному світі ковток чистої джерельної води і чистого повітря – це вже ліки.

Через чотири роки від початку будівельних робіт джерело Пресвятої Богородиці освятили батюшки чотирьох парафій Православної церкви України. Від­тоді тут проходять урочисті богослу­жіння у православні свята та на честь українських героїв. На Водохреща багатьох збирає джерельна купіль, і на інші свята тут освячують цілющою водою.

Раніше тут був захаращений яр

Каплиця постійно відкрита, тут можна поставити свічки за здра­віє та за упо­кій, залишити свою пожертву на подальшу розбудову цього чудового місця та на­шої церкви.

Для дітей облаштований майданчик із гойдалками. Є тут і бесідки, де можна перепочити на свіжому повітрі, та вбиральня.

На Вінниччині є чимало таких осо­б­­ливих місцин і таких цілющих вод. Шкода, що багато з них зараз занедбані чи перетворені на смітники. Час відроджувати нашу пам’ять та повертатися до чистих джерел. Такі речі найкраще об’єднують громаду і вчать дітей любити та захищати свою неповторну країну. Ніхто ж, крім нас самих, не подбає про наші духовні цін­ності і не навчить людяності.

Анатолій Жучинський
Фото автора