Днями спецрейс як акція протесту вирушив за 50-кілометровим маршрутом Гайворон – Бершадь паровозом «ГР-280». Пасажири розмістилися у вагоні Pafawag.

З початком карантину у березні 2020 ро­ку пасажирський вузькоколійний потяг Гайворон — Рудниця перестав курсувати, і досі «кукушка» не відновила рух. Паровоз знаходиться в депо Гайворона. Належить УЗ. Він випущений у Німеччині в 1950 році, потрапив в Україну по репарації. Тур має показати важливість цієї за­лізниці і повернути рух для місцевих жителів. Бо «Укр­залізниця» відмовляється його відновлювати.

Побачити унікальний ретропаровоз прийшли сотні бершадчан! Навіть приїхали з інших областей. Таку кількість людей за останні 30 років не бачив вокзал! Люди зізнаються: готові задля збереження рейсу на все, навіть перекриття дороги! Вже почали збір підписів.

– В усіх країнах світу, де люди мислять, люблять свою країну, шанобливо ставляться до своєї історії і бережуть її. А тут йде знищення національного надбання. До речі, цей локомотив і колію вподобали кіношники. Йдеться про художній багатосерійний фільм «Дев’ять життів Нестора Махна». Частину сюжету знімали зокрема у Бершаді. Крім того, знімали тут на вокзалі і епізоди популярного серіалу про Мішку Япончика. У останній серії, як він сідає у паровоз, навіть не встигли прибрати вивіску двома мовами «Бершадь», — каже громадський активіст з Бершаді Анатолій Григорашенко.

— У 90-х роках на Вінниччині до всіх заводів бу­ли проведені вузькоколійні гіл­ки. І це все було порізано на брухт та продано. Людям обіцяли, що будуть робити реставрацію. Але все виявилось брехнею. Бо не лишилось ні вагонів, ні платформ. А тепер ми можемо втратити і цю вузькоколійку. Для жителів Бершадщини, Чечельницького та Піщанського районів то буде катастрофа! Деякі села просто будуть відрізані від світу.

Віталіна Володимирова