Після зими відновили роботи у рамках І черги проекту. Наблизились до району облводоканалу., – повідомив голова Вінницької міської ОТГ Сергій Моргунов.

– В акваторії водойми техніка працює місяць. До того підготували карти намиву. Зараз на воду вивели земснаряд та екскаватор-амфібію. Вони звільняють від багаторічних мулових відкладень дно і таким чином поглиблюють його.

Весняний період очистки досить короткий – від сходження льоду до початку нересту. Активна фаза робіт із залученням додаткової техніки, зокрема земснарядів з баржею, запланована на літо. Рухатимуться по руслу у напрямку міста.

Нагадаю, що комплексний проект очищення річки стартував минулого року. Пройшли ділянку протяжністю понад 1 км – від об’їзного мосту у напрямку міста. В цілому викачали близько ста тисяч кубометрів намулу. У результаті річка в деяких місцях поглибшала до 4-6 м, а течія стала більш інтенсивна.

Вінниця – єдина громада, яке реалізує власними зусиллями такий масштабний проект оздоровлення головної водної артерії. Але щоб очистити більше 13 км русла у межах міста, знадобиться не менше 6-7 років. А ще потрібні й інші комплексні рішення з модернізації інфраструктури водопостачання. Головне завдання, яке ставимо перед собою, – якісна і безпечна вода для вінничан. І ця важлива ціль визначена у головному документі громади – Стратегії «Вінниця 3.0».

Роман Ковальський