Після публікації про смерть внаслідок ускладнень від коронавірусу 38-річної фельдшерки Жмеринської філії екстреної невідкладної допомоги Вікторії Гусак наша редакція отримала багато відгуків.

Колеги покійної скаржаться, що хворіють на ногах, їх не тестують та не усіх страхують.

– Я працюю диспетчером на цій же станції «швидкої», де й покійна Вікторія Гусак. На виклики не виїжджаю. Але ми усі знаходимося в одному приміщенні, через диспетчерську усі проходять. Тут водії отримують шляхові листи. Вимірюємо температуру. Виїзні бригади часто не знають, на який виклик їдуть – ковідний чи ні, бо люди приховують інформацію про свій стан. Приїжджають без засобів захисту на виклик, а там уже з’ясовується, що у хворого коронавірус. Потім бригади приїжджають до мене. Ми усі контактні між собою, бо пересікаємося в одній кімнаті відпочинку, спільний санвузол, усі в одному кабінеті заповнюють документацію. Хоча приміщення дезінфікуються, використовуємо засоби захисту, але контакт неминучий, — розповідає диспетчер Світлана.

Співробітники Жмеринської «швидкої» обурюються, чому немає домовленості про їх тестування із місцевою ЦРЛ.

– У Жмеринській лікарні є ІФА-аналізатор, і медики раз на місяць проходять обстеження. Ми неодноразово піднімали питання, чому не укладаємо договір, щоб наші працівники мали можливість на таке обстеження. Але тестування не проводиться, востаннє ще у червні минулого року було. Хоча, згідно з наказом департаменту, медичні працівники мають щомісяця обстежуватися.

В обласному департаменті охорони здоров’я запевнили, що лікарів, фельдшерів, диспетчерів та водіїв Жмеринської станції невідкладної допомоги найближчим часом почнуть тестувати.

– Згідно з наказом МОЗ України, керівникам закладів охорони здоров’я доручено обстеження медичних працівників на наявність COVID-19 методом ІФА з певною періодичністю. З 29 березня заплановано чергове обстеження працівників філії Жмеринської станції екстреної невідкладної допомоги, — повідомила заступник директора департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОДА Тетяна Бондаренко.

«Продавати кисень хворим ніхто не буде!»

Голова Вінницької ОДА перевірив кисень у «Фтизіатрії».

На «гарячу лінію» «33-го» минулого тижня надійшло повідомлення від родичів пацієнтів вінницького відділення «Фтизіатрії», де лікують Ковід-хворих. Пацієнтів попередили, що пів доби в лікарні не буде кисню. А на лікуванні — до 70 киснезалежних пацієнтів. Люди боялися, що можуть не вижити без кисневої підтримки…

Як стало відомо, кисень сюди доставляють зі Львова, і у вівторк стався збій з транспортуванням.

Редакція звернулася до усіх компетентних органів втрутитися у ситуацію.

Зранку наступного дня у «Фтизіатрії» уже були голова Вінницької ОДА Сергій Борзов, його перший заступник Наталя Заболотна та директор профільного департаменту Ольга Задорожна.

– Кисень є! І є «ковідні» кошти на рахунку медзакладу – 8 мільйонів. А значить, є можливість встановити на «Фтизіатрії» не одну кисневу станцію, яка сама виробляє кисень. Тоді не потрібні балони! — переконаний Сергій Борзов.

Він перевірив, скільки кисню йде на штучну вентиляцію легенів.

– Від 5 до 30 л за хвилину. Це в середньому. Така фактична інформація від п’яти керівників «ковідних» лікарень. Але чомусь, за інформацією Олександра Служивого, у «Фтизіатрії» йде від 10 до 70 л кисню на хвилину. Різниця суттєва… Але продавати кисень хворим теж ніхто не буде!

Голова Вінницької ОДА звернувся до керівників лікарень та органів місцевого самоврядування подбати про забезпечення кисню і порадив будувати кисневі станції. Такі уже є в шести лікарнях області. Три є у Вінниці: обласний інфекційний центр (Медмістечко), обласна дитяча інфекційна лікарня, 1-а міська лікарня Вінниці. І ще три у районних лікарнях: Ладижинській, Тростянецькій, Калинівській. Одна така станція коштує від 2 млн грн.

Людмила ПОЛІЩУК