– Дякуємо за батька! І за мужнього чоловіка, що пожертвував собою заради України! Герої не вмирають… Пам’ять про Дмитра Фірсова буде жити вічно у нашій пам’яті та його нагородах! – із такими словами сьогодні у Вінниці сину та дружині фронтовика Фірса – Дмитра Фірсова – вручили орден «За мужність» ІІІ ступеня… На жаль, посмертно. Бо Дмитро загинув 6 березня минулого року під час виконання бойового завдання під Кримським на Луганщині, а похований у Вінниці на Алеї слави.

– Сльоза вже висить на очах… Але я не буду плакати сьогодні, бо, перш за все, в мені вирує гордість за Діму. За те, що Україна пам’ятає і шанує своїх Героїв… І його син Георгій буде берегти цю та інші нагороди батька як найдорожчий скарб. А ще скажу, що він був моєю головною нагородою в цьому житті, але його забрала війна, – сказала після нагородження дружина Дмитра Фірсова Тамара. – Діма ніколи не прагнув нагород, він воював за свою країну і, думаю, заслуговував більшого… Краще б він був живий!

А 17-річний син героя – Георгій, якому воєнком сьогодні приколов орден «За мужність» на його куртку, зізнався, що береже фото і нагороди батька в особливому місці.

– Тато зробив те, на що нездатні багато чоловіків в Україні… Він пішов добровольцем, він воював за наш дім в Донецьку, який було видно із його позицій під аеропортом. На жаль, тато загинув… Ми були на його могилі два дні тому і знову підемо із цим орденом, щоб він знав, щоб почув – його пам’ятає і шанує вся Україна, – сказав син Дмитра Фірсова із орденом батька в руках…

Нагадаємо, що дружина Фірса – Тамара вже більше року очікує рішення президента про надання їй громадянства України. Адже без нього вдова фронтовика не може отримати всі пільги та житло, які держава гарантує  родинам загиблих героїв…

Роман КОВАЛЬСЬКИЙ