Нині ж діджиталізація дійшла і до цього пенсіонера. Він оформив та видрукував банківський QR-код. І віддячити йому за гру можна звичайним смартфоном.

«У Вінниці багато туристів з інших міст та країн, в центрі чимало молоді. І не раз перехожі зізнавались, що хочуть дати мені винагороду за гру, але у кишені нема коштів, все на карті. Мовляв, якби був QR-код, то за лічені секунди міг переказувати гроші на мій рахунок. Тому я вирішив так і зробити. Втілити ідею допоміг син. Я й сам добре розбираюсь у новітніх технологіях, маю навіть сайт, де онлайн даю безкоштовні концерти».

Такий спосіб розрахунків ще й безпечний, — каже вінничанин Рінат Іскондеров.

– Це правильно, були випадки що у музикантів хулігани відбирали кошти. Я вважаю, що таким людям треба допомагати і підтримувати— каже чоловік.

Хоч у Вінниці пан Олександр поки один такий вуличний музика, за гру якому можна віддячити, перахувавши гроші через QR-код, особливим, каже, себе не вважає. Такі розрахунки розповідає, за кордоном — звична справа. Щоправда і суми там більші. В Англії касові апарати, бо не кожен має готівку. Але там не менше 10 фунтів.

Додамо, що у Олександра Шамігова 35 років педагогічного стажу. А вийшовши на пенсію, він їздив грати на баяні до Німеччини.

«Наші чиновники сказали як тільки ввели карантин – українські заробітчани повинні заробляти вдома. То ж почав грати у Вінниці. До велосипеду приладнав причіп і в спеціальній кофрі везу свій 16-ти кілограмовий баян! Дуже люблять вінничани та гості фокстрот «Ріа-Ріта», «Токката і фуга ре мінор»,  вальс Шостакевича та «Щедрик».

Віталіна Трудько