Біля третьої лікарні у Вінниці завдяки такому «догляду» винищили майже всі дерева!!! І це не лише тут, а й по усій Вінниці. Мода на скалічені дерева перекинулася на містечка і села. Там під виглядом благоустрою винищується все живе, перетворюючись за допомогою бензопилки та безголов’я чиновників на стовпи…. Ніде у світі ніхто не скаже, що ЦЕ естетично гарно!!!! Ніхто не скаже, що це для дерев корисно!!! Тільки в нас хтось вирішив, що так має бути!!??

А нічого, що одне дерево виробляє такий дефіцитний наразі кисень щонайменше для трьох людей?! Схаменіться нарешті!!!! Не знищуйте дерева!!!!

Що таке “топінг” і чому це погано?

За даними Міжнародного товариства Лісівництва (ISA), “топінг, або як у нас називають формувальна обрізка крони, є нерозбірливим урізанням гілок дерев до стовбура або бічних гілок, які не є достатньо великими, щоб взяти на себе основну роль. Обрізка крони порушує прийняті стандарти на національному рівні щодо належної обрізки дерев і серйозно ранить дерева.

Проблеми, які спричиняє надмірна обрізка:

Голодування. За доброї обрізки дерев (це мають робити справді професіонали, а не клмунальники з пилками!!) рідко видаляється більше 1/3 крони, яка не впливає сильно на здатність крони листяного дерева виробляти поживні речовини. Під час топінгу видаляється така значна частина крони, що воно порушує добре сформоване в дорослого дерева співвідношення розміру кореневої системи до крони і тимчасово припиняє можливість дерева виробляти поживні речовини. Дерево впадає в шок і швидко виробляє нові пагони.

Гілки, які проростають після формування набагато слабші, ніж ті які виросли природним шляхом. Гниль на обрізаному кінці гілки може зробити погану ситуацію ще гіршою.

Великі зрізи після формування крони дерева потребують багато часу для заживлення. Таким чином, зрізи дуже вразливі до ураження комахами-шкідниками і гниллю. Топінг не зробить дерево безпечнішим – вона фактично створює аварійно-небезпечну ситуацію для дерев.

Топінг руйнує здатність дерева, виробляти поживні речовини.

Топінг сприяє появі хвороб, комах, дефектів і гнилі.

Топінг дорогий і це даремна трата грошей.

Топінг створює потребу в додатковаму технічному обслуговуванні дерев.

Топінг робить дерева негарними.

Люди формують дерева, тому що це вимагає відносно мало майстерності і часу. Все, що потрібно, це вантажівка і бензопила! Формувальна обрізка найкраще підходить компаніям, тому що це швидко і легко; оскільки гілки відростуть за 2-3 років, вони створили більше роботи для себе в майбутньому.

Топінг є найгіршим, що можна зробити для здоров’я дерева. Воно буквально змушує дерево голодувати, різко знижуючи його можливість виробляти поживні речовини необхідні для життєдіяльності дерева, і воно робить дерево більш вразливим до атак комах і хвороб. Насправді, 84 відсотки збитків, завданих ураганом деревами є результатом неправильного догляду за ними, такого як формування крони в минулому!!!

Українське законодавство прямо забороняє надмірну обрізку крони. Обрізання крони дерев в Україні регулюється “Правилами утримання зелених насаджень у населених пунктах України“, затверджених наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України №105 від 10.04.2006р. В Правилах про обрізку написано досить розмито.

Проте, постанова Кабінету Міністрів України № 559 від 08.04.1999р. «Про такси для обчислення розміру шкоди, заподіяної зеленим насадженням у межах міст та інших населених пунктів» чітко визначає, що дозволено обрізати крону дерева не більше ніж 30% її довжини. Обрізка від 1/3 до 1/2 довжини крони дерева уже кваліфікується як пошкодження до неприпинення росту і передбачає стягнення штрафу. Обрізання на більше 1/2 довжини крони кваліфікується уже як пошкодження до припинення росту зі значно більшою сумою штрафу. Але на це часто закривають очі і фактів стягнення штрафів за цим показником дуже мало. Досить свавілля і нищення дерев!!!

Тетяна Кондратьєва