У сімейному господарстві в околицях Ладижина Нінель та Володимир Пазюченки вирощують 150 сортів винограду. Виноградарством подружжя займається впродовж 10 років. 

– Сьогодні в нас росте 150 сортів винограду. Висаджуємо їх, спостерігаємо, як сорт поводить себе на нашій землі. Якщо сорт пристосований до наших умов, ми починаємо його вирощувати, — розповідає Нінель Пазюченко.

– Виноградарство потребує багато часу і любові. Мій чоловік постійно в роботі. Якщо один день щось проґавиш, то хвороби за добу можуть вкрити весь виноград. Взагалі, вирощування винограду — постійний безперервний цикл. Це дуже важка робота. Хто не знає, думає, що посадив лозу – і май собі користь. Та це не так. Лоза жива, вона потребує щоденної уваги. У виноградаря руки постійно догори: весь час щось треба відщіпувати, обламувати, підв’язувати. Бо навіть купити саджанці також зараз недешево — вартість одного чубука коливається від 500 до 600 грн, залежно від нових видів сорту. Наш виноград екологічно чистий, смачний. Ми душу вкладаємо в цю справу.

До цього подружжя працювало агрономами Ладижинської ТЕС. Після закриття теплиць перейшли в паливно-транспортний цех, а вже тоді почали займатися вирощуванням винограду самостійно. Володимир Пазюченко закінчив Уманський сільгоспінститут за спеціальністю плодівництво та виноградарство, де здобув спеціальність агронома.

Віталіна Володимирова