Володимир Черкас запевняє, що це помста за зафільмовану «вечірку» у піонертаборі вищого керівництва поліції області.

Ранковий обшук в квартирі колишнього заступника директора ДП МВС «Інформ-ресурс» та відомого громадського активіста, голови ГО «Комітет безпеки руху» став сенсацією Вінниччини та України.

– Це не політика і ніяка не помста Іщенка активістам, які приходили із камерами в дитячий табір у відомій всім історії. Бо шахрайства із автомобілями із штрафмайданчика були зафіксовані ще до мого приходу на роботу у Вінницьку область, — прокоментував обшук у Черкаса керівник поліції Вінниччини Іван Іщенко.

– По цій справі були звернення до нас громадян, які залишились без своїх авто через дії шахраїв. Нині було вручено підозру, і лише суд визначить міру його вини. За цією статтею йому загрожує від 5 до 8 років ув’язнення. Звісно, це були махінації зі старими авто, але експертизи все показали і підтвердили явно незаконні дії із цими транспортними засобами. А те, що було виявлено під час обшуку – документи і звіт­ність – дають підстави стверджувати, що це лише початок у цьому кримінальному провадженні… Бо є ще факти мінімум по 10 авто, які були фактично «угнані» із штрафмайданчика ДП МВС «Інформ-ресурс». Скільки і хто заробляв на цьому — скажуть слідство і суд… І я не можу коментувати активність цих громадян щодо поліції як форму своєрідного захисту свого незаконного бізнесу на старих «Ладах» і «Опелях»… Мабуть, це їхній рівень?.. Чи звичка щось «мутити» на роботі під логотипом МВС?

Під час обшуку

Пресслужба Нацполіції  Вінниччини додає:

– Під час обшуку у Черкаса були вилучені документи, договори комісії, технічні паспорти на автомобілі, пусті бланки з печатками ДП МВС «Інформ-ресурс», акти тимчасового затримання транспортних засобів, чорнові записи, що стосуються обставин кримінального провадження.

Тому протягом 72-х годин у міському суді Вінниці має вирішитись питання по мірі запобіжного заходу сину колишнього працівника ДАІ — підозрюваному Володимиру Черкасу.

Ось як він коментує обшук у своїй квартирі:

– О шостій ранку почув, як у двері моєї квартирі сильно стукають. Дитині півтора року, вона спала, тому злякалась. Коли ж я відчинив двері, мені показали постанову про обшук. Мовляв, я купив два автомобілі «ВАЗ» і OPEL начебто за підробленими документами. Найцікавіше, що Єфріменко з «Інформ-ресурсу», який нині очолює департамент держмайна МВС України, цю справу сам «топив» та «гасив» на початку 2020 року і вона була закрита. Бо я надав всі документи на ці авто і подав заяви щодо їхніх зниклих авто! А тепер виходить, що вони справу відновили, але не проти мене, а самих себе, — заявив голова ГО «Комітет безпеки руху» Володимир Черкас.

– На обшук приїхали осіб 20 – начальник карного розшуку області, його заступник, група слідчих з ГУНП. Якби написали заяву в органи, що, можливо, я підробив документи на авто, то розбирався спочатку дільничний, опер тоді слідчий міста. А тут прийшла вся верхівка зі спецназом! І ось вони прийшли з ухвалою і заявили, що отримали не всі документи на машини. Жодної підозри не висунули. Не призначили свідком чи потерпілим. Це для того, щоб я не мав процесуальної можливості входити у справу! Переглянули всі документи, десь аркушів 100 вилучили — вони стосуються автомобільної тематики. Забрали оцінки на мої куплені машини ще у 2008 році. Мовляв, будуть розглядати та ухвалювати якесь рішення. А яке? Невідомо!

Вилучили копію мого дозволу на зброю, я не знаю, чим вона їм допоможе. Приготували протокол затримання, покликали спецназ, який розташувався у коридорі будинку біля сходів. Я що, тікав кудись?! На мою підтримку приїхали громадські активісти, і правоохоронці передумали затримувати. Те, що написано в ухвалі суду, переписано з клопотання слідчого. А останній ввів служителів Феміди в оману, заявивши, що я на штрафмайданчику був відповідальною особою за зберігання машин і приймав їх на зберігання. Цього ніколи не було. Це стосується і колишньої моєї роботи, і по моїй фірмі хотіли вилучити документи. Кажуть, що я тиснув на власника авто, хоча я його навіть не бачив. Все це робиться з помсти керівництва ГУНП за те, що критикую та викриваю!

Шукають компромат, але його нема! Все виссане з пальця, я за це не переживаю. Всі прекрасно розуміють, що Іщенко мстить за нашу принципову позицію. Відео з підготовленими заявниками я не оцінив, скільки б вони, по команді поліцейських, не співали потрібний текст, проясню — автомобілі продані власниками, гроші отримали, про що є фіксація, і тепер зустрічно за їх шахрайство подані заяви! Подібні схеми продати, а потім віджати назад автомобіль ми вже не раз бачили, і якраз на прикладі вінницької поліції…

А друг Черкаса, голова ГО «Комітет безпеки руху» Віталій Павловський, який був свідком обшуку, вважає цю справу таки помстою поліції за приїзд активістів на вечірку в дитячому таборі.

Віталій Павловський та Володимир Черкас переконують, що причиною обшуків стали фото і відвідини цієї вечірки в піонерському таборі керівництва поліції області

– Я був свідком під час цього обшуку, тому багато чого розповідати не маю права. Але все ж скажу: йде жорстка «отвєтка» пана Іщенка на упереджене ставлення Володимира до його (на його думку) незаконних дій як керівника ГУНП. Вечірка у дитячому таборі відпочинку — це тільки одне з його зловживань, — каже Віталій Павловський.

– Там багато позицій, про які Володя широко і дуже гостро розповідав на своїй сторінці. Зрештою, нам погрожували обшуками, які ми тепер бачимо. Володя перший, і, думаю, за ним потягнуть інших.

Бо одного разу вже відкривали кримінальне провадження і закрили за відсутністю складу злочину. Аж тут раптом згадали про нього і повернули, бо нібито не всіх ще допитали… Одним словом, шукають хоча б щось…

Ось такі поліцейські «війни» сьогодні маємо на Вінниччині, бо за зниклими із майданчика ДП МВС «Інформ-ресурс» автівками стоїть не лише Володимир Черкас… Вся Вінниця пам’ятає, як на «штрафному» «БМВ Х 5» по місту катався офіцер тоді ще міліції на лівих номерах. І коли власник джипа пізнав своє авто на Хмельницькому шосе перед «Книжкою», стався грандіозний скандал із викриттями, схемами, кришувальниками та звільненнями із правоохоронних органів…

Також читайте:
Вечірка вінницької нацполіції в дитячому таборі вже з поганялом: «Ваня, передай привіт дятлам» (відео)

Керівництво поліції дістало поборами, тому здали їхню вечірку у дитячому таборі підлеглі, – стверджують громадські активісти

«Сабантуя, авторитетів і «дєвочок» там не було… Це замовлення організованої злочинності, з якою я не йду на розмови – Іван Іщенко

Вікторія Микитюк
Роман Ковальський
Тетяна Кондратьєва