21 квітня всі православні християни згадують святого Іродіона. Також в народі цей день називають днем Вадима Ключника, Родівоном. Іродіон був єпископом, родичем апостола Павла. Разом з Петром і Павлом Іродіона стратили за віру в Ісуса Христа при римському імператорі Нероні. А ще 21 квітня святкуємо День святого Руфа, святого “гадюшника”.За народним віруванням, цього дня не можна ходити в ліс, бо там “повзають гадюки, і вони дуже кусливі в цей день, бо це, бач, їхній день”.

21 квітня День ангела імені відзначають: Юлія, Іларіон, Іван, Родіон, Йосип, Ярема, Яків, Лука, Руфіна (ім’я)

Цього дня у світі відзначаються Міжнародний день секретаря, День професійних адміністративних працівників, День валіз, Всесвітній день творчості та інноваційної діяльності (Вперше цей день відзначався в більш ніж 50 країнах миру 21 квітня 2002 року. У 2017 році за підтримки Генеральної асамблеї ООН Всесвітній день творчості та інноваційної діяльності став офіційним міжнародним заходом)

21 квітня увійшло до історії людства такими подіями:

У 753 році до н. е. був заснований Рим.

43 до н. е. – убивця Цезаря Децим Брут і його союзник, наступник Цезаря Октавій у битві при Мутіні задали вирішальної поразки Марку Антонію

1519 — іспанський конкістадор Ернан Кортес висадився на узбережжі Мексики з метою завоювання держави ацтеків.

1597 – у Варшаві страчений Северин Наливайко, український козацький отаман

У 1782 році король Буддха Йодфа Чулалоке заснував нову столицю Сіаму, відому як Бангкок.

1818 — цісар видав розпорядження, щоб навчання релігії для дітей вірних УГКЦ у Галичині та Буковині відбувалось рідною мовою.

1898 – офіційна дата початку Іспано-американської війни (встановлена Конгресом США)

1913 — спуск на воду «Аквітанії», єдиного лайнера, який брав участь в обох світових війнах.

1918 – радянський уряд України евакуювався із Таганрога до Москви

1920 – договір між петлюрівською УНР і Польщею, за яким українська сторона офіційно визнала анексію Польщею Галичини, Західної Волині, частини Полісся, Лемківщини, Підляшшя, Посяння і Холмщини. У Варшаві підписано загальну та торгово-економічну конвенції, згідно з якими Польща визнавала незалежність УНР й обіцяла їй військову допомогу.

1921 — декретом Ради народних комісарів (рос. О натуральном налоге на хлеб, картофель и масленичные семена) замість продрозкладки уведено натуральний податок на прогресивній основі.

1937 – постановою президії ЦВК прийнято герб Української РСР

1938 — РНК УРСР і ЦК КП(б)У ухвалили постанову про обов’язкове вивчення російської мови в усіх школах України.

1944 — почався бій під Гурбами, найбільша битва військ УПА й НКВС СРСР.

1944 — жінкам у Франції надано право голосу на виборах.

1951 – створено Національний олімпійський комітет СРСР

1954 – вступ СРСР до ЮНЕСКО

1960 — новою столицею Бразилії стало спеціально для цього збудоване однойменне місто — Бразиліа. Збудоване за чотири роки за проектом архітектора Оскара Німейєра.

Керівництво країни було перенесене сюди з Ріо-де-Жанейро

1972 – у Лондоні відбувся судовий процес над українськими студентами – Б. Цямриною, Б. Левицьким, В. Гуменюком та І.Осичко, яких обвинувачували у спробі підпалу радянського посольства в столиці Великої Британії в річницю смерті дисидентки Алли Горської. Трьох студентів засуджено до 12 місяців в’язниці з умовним припиненням на три роки, студентку І.Осичко як неповнолітню – 6 місяців за таких же умов

1979 – у Києві відкрився театр драми й комедії

1994 – президент Леонід Кравчук видав указ “Про Київський університет імені Тараса Шевченка”. Встановлювалося, що університет є національним зі статусом самоврядного державного вищого навчального закладу

1996 — убито першого президента Чеченської Республіки 52-річного Джохара Дудаєва. Радянський генерал-авіатор, харизматичний оратор і талановитий переговорник, Дудаєв залишав сподівання на створення в Чечні світської держави. Його вбили ракетою, випущеною з російського літака. Ліквідацію першого чеченського президента можна вважати найуспішнішою операцією російських спецслужб за увесь час війни на Північному Кавказі.

2010 – президенти України і Росії – Віктор Янукович і Дмитро Медведєв у Харкові, всупереч Конституції України, підписали угоду про подовження терміну базування Чорноморського флоту РФ у Криму після 2017 року ще на 25 років – до 2042-го, а також можливість пролонгації ще на 5 років за згодою сторін. В обмін на таку поступку Україна отримала обіцянку 30% знижки на ціну російського газу.

Перед тим автомобіль “швидкої допомоги”, який належить Державному управлінню справами і на великій швидкості супроводжував Януковича на шляху до аеропорту “Бориспіль”, потрапив у ДТП на перетині проспекту Бажана і Харківської площі в Києві. Водій постраждалого таксі марки ВАЗ-2110 загинув на місці

2019 — другий тур президентських виборів в Україні. На пост президента обрано Володимира Зеленського

Народилися

У 1927 році Карл Олександр Мюллер, швейцарський фізик, лауреат Нобелівської премії 1987 року «за важливий прорив у фізиці, що виразився у відкритті надпровідності в керамічних матеріалах».

У 1926 році Єлизавета II, королева Великобританії. Сьогодні їй виповнюється 95 років. Єлизавета народилася на Бретон-Стріт, 17 у Лондоні у родині принца Альберта, герцога Йоркського, та його дружини — герцогині Йоркської (Єлизавети Боуз-Лайон, майбутньої королеви-матері). У родині її називали пестливим ім’ям «Лілібет» (Lilibet). На момент свого народження вона займала третє місце в порядку престолонаслідування, після свого дядька Едуарда — принца Уельського та батька — герцога Йоркського, молодшого брата — принца Уельського. Щороку день народження королеви відзначають двічі: 21 квітня — коли вони з’явилися на світ, та у другу суботу червня — коли відбувається урочистий парад. Минулого року через коронавірус парад був дуже скромним.

Цього року іменинниця зі зрозумілих причин не відзначатиме день народження як завжди. Зараз королева проводить час в оточенні своїх помічників і улюблених собак у Віндзорському замку, і очікується, що найближчими днями її відвідають рідні. Не виключено, що привітати її з днем ​​народження приїде і 36-річний принц Гаррі. За деякими даними, він залишився в Великобританії ще на кілька днів, щоб налагодити відносини з близькими та особисто привітати бабусю зі святом. Тим часом королівський біограф Роберт Джобсон вважає, що королева Єлизавета має намір поступитися престолом принцу Чарльзу. І вперше за багато десятиліть вона відзначить день народження без свого чоловіка принца Філіпа.

У 1864 році Макс Вебер († 1920), німецький соціолог, економіст і правознавець, один із засновників соціології як науки.

У 1816 році Шарлотта Бронте († 1855), англійська письменниця, автор знаменитих романів «Джейн Ейр», «Вільетт», «Учитель».

У 1735 році Іван Петрович Кулібін († 1818), російський механік-винахідник, творець прожектора, семафорного телеграфу, аркових мостів.

Померли

У 1965 році Едвард Віктор Епплтон, британський фізик, лауреат Нобелівської премії з фізики 1947 «за дослідження фізики верхніх шарів атмосфери, особливо за відкриття так званого шару Епплтон».

У 1910 році Марк Твен, американський письменник, гуморист, сатирик, публіцист, видавець.

У 1509 році Генріх VII, король Англії в 1485-1509 рр. Засновник династії Тюдорів.

У 1142 році П’єр Абеляр, французький богослов, філософ-схоласт і поет, який працював над питаннями логіки і теології.

Тетяна Кондратьєва