Про це заявив Анатолій Мірошниченко, перший заступник голови Держгеокадастру України. В уряді виступають за внесення змін до законодавчої ініціативи про ринок землі – зокрема, щодо безкоштовної приватизації ділянок.

“Проста математика показує, що всім громадянам України не вистачить землі. Крім 2 га для ведення особистого селянського господарства, ст. 121 Земельного кодексу передбачає право на отримання ще цілого набору земельних ділянок, зокрема й ділянки для фермерського господарства, можливо, більшої за 2 га. 

Норми про безкоштовну приватизацію перекочували в чинний Земельний кодекс з попереднього, трохи змінившись. Це історична спадщина, але настав час замислитися над тим, що держава рано чи пізно не зможе виконати цю обіцянку і вже далеко не виконує, не всі можуть отримати землю, створюється ажіотаж, соціальна напруга”, — сказав Мірошниченко.  – Серйозно вивчається питання про необхідність монетизації права на безкоштовну приватизацію землі. Скасувати право не можна, Конституція це забороняє. Багато скористалися цим правом, понад 2 млн га було приватизовано. А ще для ведення особистого підсобного господарства норма приватизації була до 60 соток. В цілому близько 5 млн га. Монетизація може розглядатися як вирішення проблеми. ”, — сказав він.

Андрій Мартин, старший проектний менеджер по земельній реформі офісу реформ Кабміну, наголосив, що фактично немає можливості задовольнити право українців на отримання земельних ділянок безоплатно, тому що на це вільної землі в країні не залишилося.

Ірина ЗОНОВА