Ірина Чефранова – єдина вінничанка, котра двічі стала чемпіонкою світу з макіяжу. Ця дівчина підкорила найвідоміші будинки моди та стилю авторським образом «Креативний весільний макіяж».

– Ірино, на навчання до тебе приїжджають дівчата з усього світу. Що такого особливого ти пропонуєш на своїх курсах?

– До мене на навчання дівчата з’їжджаються з усієї України та з закордону. Багато є з Італії, Греції, Польщі, Данії, Швеції. Я навчаю їх базовим навичкам професії візажиста та стиліста по зачісках. Завжди ділюсь своїми знаннями та секретами, які використовую під час роботи з клієнтами. Я постійно самовдосконалююсь і проходжу різні курси та майстер-класи. Також беру участь у чемпіонатах із макіяжу. У мене великий досвід у професії візажиста, тому мені є чим поділитися зі своїми учнями. Зараз я входжу до суддівського складу чемпіонатів України. По кожному макіяжу прописані певні правила, яких потрібно дотримуватись. Звичайно, є загальні критерії, такі як цілісна картина образу, перше враження, чистота макіяжу, чіткість ліній та симетрія.

Кожна жінка мріє бути королевою

– Професія «візажист» раніше не була популярною. Існували лише гримери, біль­шість з них — на телекомпаніях. Зараз рівень конкуренції шалений. Чи важко утримуватись в лідерах, ти ж одна з найкращих?

– Раніше макіяж не користувався таким попитом. 10 років тому працювати візажистом було складніше. Та з кожним роком професія тільки набирає обер­тів, вона стає дуже популярною. Зараз більшість жінок хочуть зробити макіяж та зачіску на будь-яке свято.

Звичайно, рівень конкуренції також зростає, але якщо ти займаєшся улюбленою справою і викладаєшся на всі 100%, то клієнтів завжди буде вистачати. Також важливо далі продовжувати розвиватись, навчатись, брати участь у конкурсах, вкладати кошти у косметику, не зупинятись на досягнутому та завжди бути в тренді!

Сучасний образ Мавки із «Лісової пісні»

– Скільки зачісок та за який термін ти зробила максимально? Поділись своїми власними рекордами.

– Своїм максимальним рекордом я вважаю 30 укладок, які я зробила за 5 годин для моделей на показі дизайнера Очеретного. Також максимально швидко я і моя команда візажистів збираємо дітей на покази мод. Минулого разу за 2,5 години ми зібрали 120 діток для участі у «Kids Fashion show» у Вінниці.

– Знаю, що ти працюєш з дітками. Вони також люблять чепуритись? Чи складно створювати образи для маленьких красунь?

– Я дуже люблю працювати з дітьми та отримую від цього величезне задоволення! До мене часто приходить малеча 4-6 років. Вони чемно і гарно сидять, уважно спостерігають за моєю роботою, їм дуже подобається сам процес, а також результат.

Екссолістка гурту «Гарячий шоколад» Аліса Абрамова в образі від чемпіонки світу

– Які найефектніші образи ти створювала?

– Звичайно, найефективніші образи я створювала для чемпіонатів з макіяжу. Образ повинен бути довершений і незвичайний, тобто не буденний. Створюються фантастичні макіяж та зачіска з використанням складних елементів, великої кількості кольорів, складних малюнків, які можуть виходити за межі очного яблука на лоб, скроні та щоки. Також використовують великі накладні вії, пір’я, стрази, камінці, тканини для оздоблення макіяжу. Щодо зачіски, то вона в такому образі має бути великого розміру і нереальної форми. Таку, яку клієнт в салоні ніколи не замовить. Відповідно до образу повинна підбиратись і сукня. Одну з суконь я майструвала сама протягом 2 місяців. Вона була зроблена із штучних листочків гінгкобілоби, шлейф сягав 2 метрів, і важила вона більше 10 кілограмів. Взагалі образ вийшов дуже крутий та вражаючий. Він викликав великий фурор на чемпіонаті світу з макіяжу в Парижі. Всі судді та глядачі підходили по декілька разів, роздивлялись, фотографували.

– Кожна жінка мріє відчути себе королевою. Як змінюються емоції людей, коли вони дивляться на себе в дзеркало після макіяжу та зачіски?

– Коли жінка собі подобається у дзеркалі — це відразу помітно! Вона відчуває себе впевнено, жіночно, вродливо і навіть кокетливо.

Ці зміни можна помітити також по її посмішці та вогникам у очах. Я дуже люблю спостерігати ці зміни, вони просто неймовірні.

– Серед твоїх клієнтів є діти, підлітки, молоді дівчата, жінки та навіть красуні «золотого віку». Специфіка роботи з різними віковими категоріями відрізняється?

– У деяких випадках треба бути тонким психологом, щоб зрозуміти, що має на увазі клієнт, який у нього сьогодні настрій. В основному в мене 99,9% клієнтів — це дуже позитивні класні люди, з якими в мене повне порозуміння і гармонія, вони задоволені моєю роботою. Також є багато клієнтів, які перейшли в розряд близьких друзів та знайомих, і я завжди рада їх бачити. Я легко знаходжу спільну мову як з дітьми, так і пенсіонерами, тому що люблю спілкування та людей.

Буває таке, що приходять люди фантастичних професій, з дуже цікавими історіями життя. І ти, крім того, що створюєш образ, ніби мандруєш якоюсь цікавою історією.

Софія Копач