Вінничанка Любов Тяпкіна займається вирощуванням саджанців дерев та квітів з насіння, кісточок та шишок різноманітних дерев. Історія захоплення квітами та садом для жінки бере початок від мами Марцеліни Петрівни Плісецької. Вона була полькою за походженням. Дуже любила сальвію, жоржини, чорнобривці.

– Від неї у мене ця любов до квітів. Протягом зими купую насіння, шукаю особливі сорти, незвичні види: виписую поштою або ж купую у місцевих продавців. Інколи знаю, що скаржаться люди на якість насіння, але дуже багато залежить від правильного догляду, – каже Любов, – у мене був випадок, коли сестра віддала квітку, яка пропадала, сподіваючись, що її вдасться врятувати, а потім навіть не впізнала її.

Знаю, багато хто розповідає, що не приживаються липи, дуби. Читала, що причиною може бути недобросовісність продавців, які зацікавлені у нових замовленнях. Один зі способів зіпсувати саджанець – опустити коріння у окріп. Таке дерево не переживе навіть один сезон. Хоча зовні виглядатиме, як цілком нормальне деревце. Інколи трапляються накладки не зі зла, коли плутають саджанці. Трапляється, що і насіння декоративних рослин не дає тієї схожості, що хотілося б. Причин багато може бути: неправильно зібране насіння, тривале зберігання, з кожним роком якість падає тощо.

Якось пані Любов поїхала до Криму, коли він ще не знаходився під російською окупацією.  Привезла кілька шишок, з яких виростила кілька кипарисів – частину роздала знайомим і друзям, кілька так і ростуть у саду. Потім почала експериментувати з кісточками, насінням різних дерев.

-Багато чого доводиться дізнаватися шляхом експериментів. Наприклад, з’ясувала, що можна виростити саджанці авокадо, хурми, фініків. Але для того, щоб вони пустити росток, потрібно кісточку залити кілька разів окропом. Тоді оболонка стає більш м’якою та дасть росток.

А деякі, наприклад, кісточки хурми, варто ще потерти, – каже Любов Тяпкіна, – тоді росточок проб’ється та буде саджанець. Втім, не всі варті того, щоб вирощувати в домашніх умовах. Наприклад, авокадо – рослина, яка потребує дуже рясного поливу.Важливо під час пророщування вносити біостимулятори росту. Це можуть бути як магазинні, так і цілком домашні засоби: сік алое, мед, тала вода.

Віталіна Володимирова