Олександра Васильовича Москалюка — старшого лейтенанта Міністерства внутрішніх справ України, Вінницького полк Західного ОТО НГУ, щоб передати медаль «За Бахмутський рубіж» дружині одного із Героїв легендарного 32-го Блок-посту на Бахмутці…

Бо «старлей» із Вінниччини Олександр Москалюк  загинув 14 жовтня 2014-го під  обстрілом під час прориву колони підкріплення до оточеного російськими бойовиками блок-посту № 32 (біля села Сміле Слов’яносербського району). Тоді ж поліг Євген Лабун.

Похований в селі Вернигородок Козятинського району на Вінниччині.

За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі під час російсько-української війни

– нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (26.2.2015, посмертно)

– церковною медаллю «За жертовність і любов до України» (жовтень 2015)

– 4 березня 2016 року у Вернигородоцькій ЗОШ встановлено меморіальні дошки Олександру Москалюку та Віктору Крючкову.

Нагадаємо, що бої за 32-й блокпост на «Долина смерті» тривали із 29 серпня — 28 жовтня 2014 року за блокпост на «Бахмутці» — трасі Р66(Т 1303). 32-й блокпост був розташований неподалік с. Сміле і м. Слов’яносербськ.

Спочатку 32-й блокпост утримували бійці 21 окремої бригади НГУ м.Кривий Ріг, яких згодом було замінено на 120 бійців Вінницького полку НГУ та 80-ї аеромобільної бригади. Після Мінського перемир’я ватажки проросійських збройних угруповань запевнили, що не відкриватимуть вогню і домовилися збудувати власний опорний пункт між 31-м і 32-м блокпостом. Невдовзі вони почали блокування 32-го блокпосту від доправлення туди води, провізії, екіпіровки та боєприпасів.

Українське командування організовувало спроби прориву до 32-го блокпосту, проте майже кожна спроба завершувалася втратами бронетехніки. У бою 15 жовтня український танк знищив протитанковий розрахунок під командуванням старшого лейтенанта 200-ї мотострілецької бригади Збройних сил РФ Євгена Трундаєва. У якості помсти члени НЗФ стратили полоненого айдарівця Олександра Піскіжова. Євгена Трундаєва в Росії було удостоєно звання Героя Росії.

В результаті блокування, в останніх числах жовтня практично половина особового складу 32-го блокпосту не могла долучатися до боїв через захворювання та знесилення. В ході переговорів на місцевому рівні з командуванням проросійських сил, було досягнуто домовленості про вихід українських військ зі зброєю з 32-го блокпосту. В ніч з 27 на 28 жовтня відбувся вихід українських сил «зеленим коридором», що пройшов за умовами домовленості, без втрат жодної зі сторін.

За даними РНБО, озвученими 18 жовтня вже в ході боїв, ще у вересні 32-й блокпост був на відстані 250 метрів оточений позиціями незаконних збройних формувань і російських найманців.

Блокпост утримували порядка 120 бійців 3-го батальйону Вінницького полку Національної гвардії та 4-ї роти 2-го батальйону 80-ї аеромобільної бригади. Командувачем десантників на блокпосту був старший лейтенант Володимир Вишневський.

В перший ірк війни на Донбасі 14 жовтня, в день Святої Покрови, комбат 40-го полку НГУ майор Анатолій Боженко отримав завдання провести розвідку на підступах до 32-го блокпосту. Колона складалася з двох бойових машин — БМП і БТР. Колона висунулась зранку, і під час руху до точки призначення під шаленим обстрілом було підбито БМП — до 32-го блокпосту прорвався лише БТР з комбатом. Оцінивши обстановку на 32-му, Анатолій прийняв рішення йти на допомогу екіпажу підбитого БМП, не знаючи на той момент, що екіпажу вдалося вибратися з машини і врятуватися. За словами Анатолія, коли вони поверталися, побачили підбитий БМП на полі край дороги між 31-м і 32-м блокпостом.

На під’їзді до машини у їх БТР заклинило башту і відмовила гармата. Як тільки БТР зупинився біля БМП, його вразила протитанкова ракета — прицільний постріл влучив у башту, її повністю відірвало. За словами Анатолія, солдат Євген Лабун, який знаходився під баштою, а також навідник гармати Сергій Думанський одразу загинули. Від вибуху через відчинені задні двері першим вилетів командир БТРа старший лейтенант Олександр Москалюк, вибралися також сам майор Боженко, солдат Петро Стус та неушкоджений водій.Була 10:00 ранку, коли Анатолій телефоном повідомив командування про двох загиблих, і знепритомнів. Надвечір комбата Боженка привели до тями працівники СММ ОБСЄ, і його разом зі Стусом взяли в полон бойовики. На той час Олександр Москалюк вже загинув від втрати крові…

Роман Ковальський