70 майстринь із різних куточків нашої країни та закордону вишивають рельєфну мапу України. Організаторкою патріотичного рукодільного проєкту  Art Map Ukraine стала вінничанка Ольга Петлюк.

— Головною ідеєю було об’єднати людей. У зв’язку з карантином проводиться багато майстер-класів із вишивання, але зазвичай всі роблять одне й те саме. Три місяці тому прийшла ідея зробити щось масштабне. Не важливо, якою мовою ми говоримо, в якому куточку країни живемо. Наше коріння сильніше за всі непорозуміння. Відгукнулося багато українських майстринь та одна дівчина з Ізраїлю, в котрої обидві бабусі з України, тому вона також дуже бажала долучитися до спільної справи, -розповіла Ольга Петлюк.

–  Команду з 70-ти вишивальниць було зібрано буквально за добу. Фрагменти мапи розподілялися між учасницями за допомогою жеребкування (втім, за бажанням ними можна було помінятися). Таємні послання — то дуже цікавий момент проєкту, ідея з’явилася під час спілкування учасниць у чаті. Кожна з майстринь може заховати під вишивкою меседж в майбутнє.

Одним із перших запитань в чаті учасниць було: чи будемо вишивати Крим? Ольга та її команда впевнені, що не існує України без Криму, тож за право вишивати кримський фрагмент дівчата змагалися. Врешті Крим вишивають двоє дівчат, одна з них — киянка, десять років мешкала в Таїланді, а нині повернулася в Україну.

Для виготовлення мапи використовують найрізноманітніші матеріали: муліне, бісер та стрази, але й оксамит, канитель, сутаж, тканини для об’єму, стразові ланцюги, натуральне каміння, кристали, об’ємні елементи з фетру, різні цікаві намистини рідкісних форм, перлини — і це ще не повний перелік. Кольорова палітра складається із 12 базових кольорів, а відтінків буде набагато більше.

Коли дівчатат-учасниці зі всієї країни надішлють всі фрагменти, у травні  вінничанка Ольга почне їх з’єднувати. Планується завершити роботу до Дня Конституції. Мапа складатиметься із квадратів 10х10 й матиме розмір 100х70 см. Для мапи необхідно буде виготовити спеціальну раму, тож команда шукатиме спонсорів для придбання матеріалів. Зберігатиметься Арт-мапа України у Вінницькому обласному художньому музеї.

Віталіна Володимирова