Дорогі отці, дорогі брати і сестри, жителі нашого благословенного Богом подільського краю!

Вітаю усіх вас зі світлим святом Христового Воскресіння! В ці дні ми часто промовляємо слово «Радість» і навіть саме свято Пасхи Христової називаємо радісним святом. І це не дивно, адже першим словом, яке промовив Господь Ісус Христос після Свого воскресіння, було: «Радійте!». З власного досвіду кожний з нас знає, що будь-яка земна радість – тимчасова і швидкоплинна. І тільки та радість, яку дарує Воскреслий Христос, залишається з людиною навічно. Тому що ця радість – це радість перемоги Життя над смертю.

]Для невіруючої людини підсумком її праць і досягнень залишається кінець її земного життя, коли приходить безжальна смерть, після якої – тільки морок і небуття. А для віруючої людини смерть – це двері, за якими її чекає Господь, котрий Сам воскрес і подарував тим, хто вірує в Нього, не просто надію на воскресіння, а й саме воскресіння для вічного життя. Тому пасхальна радість на відміну від усіх земних радостей, є вічною, і щаслива людина, яка це розуміє.

Передбачаючи Свої страждання, смерть і воскресіння, Христос говорив учням: «Я знову побачу вас, і зрадіє серце ваше, і радости вашої ніхто не відбере від вас». І ми з вами, як учні Христові, радіємо в ці пасхальні дні і знаємо, що ніхто не відбере від нас цієї радості. А якщо ми самі поділимося нею, промовляючи один до одного: «Христос воскрес! – Воістину воскрес!», то радість ця не лише не зменшиться, а й примножиться в нашому серці і в серцях наших ближніх. Тому розділяйте Пасхальну радість з тими, хто поряд, і свідчіть про Господа нашого Ісуса Христа, який подарував нам цю радість, не лише словами, а й справами добра і милосердя, допомогою ближнім, прощенням і жертовністю. Пам’ятайте, що Бог, в Якого ми віруємо, і Який воскрес із мертвих, сказав: «З того знатимуть усі, що ви Мої ученики, якщо будете мати любов між собою». Бажаю усім вам такої християнської любові!

І нехай над усіма нами буде Божа любов і ласка, щоби усі ми були радісні, здорові, бадьорі духом, міцні у вірі, щоби трудилися на благо нашої помісної Української Православної Церкви і Богом береженої Української держави. Миру нашій країні і добра усім нам! І нехай ніщо не затьмарює в ці дні нашої радості і повсюди звучать вічно живі слова пасхального вітання, якими і я всіх вас сьогодні вітаю: «Христос воскрес – Воістину воскрес!».

Митрополит Вінницький і Барський Симеон
Пасха Христова, 2021 рік