Диво Благодатного вогню відбувається саме на тому місці, де був похований Ісус Христос.

Сходження Благодатного вогню звершується напередодні Великодня, у Велику суботу, в Єрусалимі.

Диво Благодатного вогню відбувається саме на тому місці, де був похований Ісус Христос. Зараз на місці поховання розташований храм Воскресіння Христова (біля Гробу Господнього), духовний центр Єрусалима.

На Благодатний вогонь біля храму чекають сім християнських конфесій (православна, вірменська, католицька, греко-католицька, коптська, протестантська тощо). Заздалегідь кожна із конфесій відправляє до Єрусалима своїх представників для передачі Благодатного вогню зі Святої Землі до себе, додому.

Коли сходить Благодатний вогонь

Благодатний вогонь сходить тільки за православним календарем у Велику суботу. Незважаючи на те, що щороку дата Великої суботи змінюється, сходження Благодатного вогню відбувається саме у Велику суботу, згідно з календарем.

Водночас дуже важливо, щоб цього дня у храмі Гробу Господнього служив саме православний Патріарх Святого Града Єрусалима та всієї Палестини.

Якщо у кувуклії храму Воскресіння Христова (Гробу Господнього) у Велику суботу молитиметься  інший патріарх – вогонь не зійде. Ця традиція вже перевірена часом.

Коли Благодатний вогонь зійшов в іншому місці

Так, у 16 столітті патріарх вірменської церкви виборов у влади Єрусалима першість молитви у Велику Суботу біля Гробу Господнього, а православному патріарху Софронію взагалі відмовили у доступі всередину храму.

Тоді православний патріарх разом зі своєю паствою почав молитися перед зачиненими дверима храму. І раптом пролунав грім, колонна, біля якої молився блаженніший Софроній, тріснула, а з тріщини полився вогонь.

З цього вогню Софроній запалив свічки та передав їх оточуванню.  А вірменський патріарх так і не дочекався в храмі сходження вогню.

Після того  влада Єрусалима надала православному патріарху особливий фірман – документ, що підтверджує виключне право православної церкви на отримання Благодатного вогню.

Тріщина, з якої вийшов вогонь, існує і зараз. Вона знаходиться на стовпі зліва біля центрального входу до храму. Її так і називають – колоною Святого вогню.

Символ Благодатного вогню

Благодатний вогонь є нагадуванням подій хресної смерті Ісуса Христа. Коли вночі, в суботу, у гробниці, де поховали Ісуса, з’явився вогонь. Першими це побачили охоронці і розбіглися від страху.

Благодатний вогонь –  видимий знак від Господа, милість Божа людям. Священники кажуть, що Благодатний вогонь сходить для того, щоб серця людей оновлювалися у вірі, “запалювалися” вірою.

Через Благодатний вогонь Бог говорить кожному: “Я тут! Я тебе чую, тільки вір в Мене!” “Не бійся, Я поруч”.

Вважається, якщо Благодатний вогонь не зійде – почнеться час антихриста.

Як відбувається сходження Благодатного вогню

До храму Воскресіння Христового приходять десятки тисяч людей з усіх куточків світу. Вони тримають в руках спеціальні пасхальні свічки –  33 свічки об’єднані в купу, яку зручно тримати знизу.

Люди біля храму зазвичай дуже галасують, співають і радіють, особливо представники африканської церкви. Але коли до храму приходить православний патріарх, настає цілковита тиша. І тиша ця зберігається до самого сходження Благодатного Вогню.

Всередині храму Воскресіння Христового (Гроба Господня) усі свічки та лампадки погашені. Вхід у кувуклію – всередині храму – зачиняється та на двері накладається особлива воскова печатка воротарів Храму Гробу Господнього.

Після того Єрусалимський патріарх у білих одежах тричі обходить кувуклію з особливою молитвою: “Воскресіння Твоє, Христе Спасе, Ангели співають на Небі…” У руках він тримає особливі свічки (купа з 33 свічок – за кількістю років життя Ісуса Христа) для прийняття Благодатного вогню.

Потім партіарх входить до гроту Гроба Господнього та промовляє молитви біля Триденного ложа Христа Спасителя. Через 5-10 хвилин у святій кувуклії відбувається сходження Благодатного Вогню. Після того одразу ж Патріарх роздає вогонь усім присутнім в храмі. У ті хвилини храм сповнений галасу розчулених людей, які на власні очі побачили сакральне диво.

Благодатний вогонь не може обпекти

Благодатний вогонь має дивовижні якості у перші хвилини.  Він “м’який”, і навіть, коли його торкнешся, обпектися не можна.  Крім того, він не розповсюджується, як звичайний вогонь. Паломники та сміливці у перші хвилини сходження Благодатного вогню просто вмиваються ним, і це – згадка на усе життя.

Коли загасає Благодатний вогонь

Згідно давньої традиції Благодатний Вогонь Великої суботи підтримується у кувуклії цілий рік і згасає тільки наступної Великої суботи, перед наступним сходженням.

За матеріалами ТСН