Вінничанка створює мініатюрні прикраси, які вишиває за старовинною технологією. Жінка є однією з двох українок, які володіють незвичною майстерністю.

Олена Попенко одна із 6 майстринь у світі, яка вишиває мініатюрні вироби австрійською технікою petit-point. Така вишивка була започаткована в Австрії ще у XVIII столітті.

У роботі Олени Попенко є 3 незмінні атрибути – величезна лупа, спеціальна мініканва та шовкові нитки. Так жінка працює над створенням сережки зокрема.

Вишиває вона унікальною австрійською технікою, яка набула популярності у Франції. Тоді технологією мікровишивки користувались лише аристократи, вишивали:сукні;ґудзики;предмети інтер’єру.

“Я роблю здебільшого жіночі прикраси – це сережки, кулони, брошки, каблучки чи браслети. Я можу назвати це скоріше ювелірними виробами, аніж біжутерією, адже технологія є довговічною. Її можна вправляти у золото, срібло й коштовні метали”, – розповіла майстриня.

Усі вироби, які створює Олена, вона продає, дарує друзям або носить сама. Прикраси вартують від тисячі гривень та мають особливе значення.

Валентина Лісова