Нагадаємо, сьогодні в обід Вінницю сколихнула страшна новина — горить колишня баня, а зараз офісне приміщення по вулиці Бевза, 34.

Як повідомили очевидці, пожежа розгорілася на третьому поверсі.

– Пожежа почалася о 12.30. Побачили чорний дим з вікон і викликали рятувальників, – розповіли мешканці сусідньої багатоповерхівки.

Співробітники офісів у шоці… Багато з них втратили цінні папери, оргтехніку та інше майно.

– Ми не чули запаху диму, лише звук від роботи протигазу. Вийшли у коридор, але уже все в диму було. На третьому поверсі були лише офіси. Тут усе в пластику, тому чорний дим швидко поширився приміщенням. Нам вдалося вчасно вибігти. А одна дівчина мусила стрибати з вікна офісу на ганок. Її пожежники знімали, – розповіли працівники офісів на третьому поверсі будинку, який палає.

Вогонь забрав студію відомого фотографа Юри Вайта:

– Згоріло все! Нічого врятувати не вдалось! Там пропала унікальна колекція ретрофотоапаратів і об’єктивів, яку Юра збирав усе життя! Всі штативи, світло, комп’ютери, готові фотоматеріали… Тобто «Вайт Студіо» фактично немає! Лише дивом його робоча апаратура знаходилась у автомобілі, а тому залишилась ціла… Це шок для нас всіх! – розповіли друзі фотографа Юрія Білошкурського, чию «Вайт Студіо» знищив вогонь. Також стало відомо, що в студії були народні та історичні костюми, народні музичні інструменти та картини відомих вінницьких художників, які свого часу подарували Юрію друзі, вдячні клієнти і знаменитості…

Нині рідні та колеги Юрія планують зібрати для нього через соцмережі матеріальну підтримку для відновлення «Вайт Студіо»… Можливо, у новому місці, бо верхній поверх приміщення на Бевза, 34 знищений вогнем повністю.

До речі, в цій студії колись робили свої перші фото на агітки багато нинішніх нардепів та депутатів місцевих рад, мерів, посадовців. А скільки молодят тут зробили свої святкові фото сесії у Юри? На жаль, все це вже історія…

У пресслужбі ДСНС України так прокоментували НП:

– 6 травня о 12:34 до Служби порятунку “101” надійшло повідомлення про пожежу в офіційних приміщеннях по вул. Бевза, 34 в обласному центрі.

За підвищеним номером виклику до місця надзвичайної події було направлено чергові караули усіх Державних пожежно-рятувальних частин м.Вінниці.

Рятувальникам вдалося запобігти перекиданню вогню на розташоване під одним дахом приміщення “Укргазбанку” та кафе. До боротьби з вогнем від ДСНС залучено 60 чоловік особового складу та 13 одиниць спецтехніки.

О 14:11 пожежу локалізовано. На місці пожежі виявлено тіло однієї загиблої особи. Поліцейські встановлюють її особу.

За фактом виникнення пожежі слідством розпочато кримінальне провадження за ч.2 ст. 270 ККУ (порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки), за що передбачено до 8 років позбавлення волі.

Нагадаємо, у березні 2017 року приміщення колишньої лазні на Бевза, 34 уже горіло. Це був перший дзвінок для власників та орендарів, щоб подбати про пожежну безпеку.

Вінничанка, відома громадська активістка Юлія Піскунова була свідком цих подій:

– Я вийшла з того приміщення за декілька хвилин до пожежі. Заходила до знайомої у косметичний салон. Там спочатку був дим. Він швидко заповнював коридор. Людям, щоб евакуюватися потрібно було пройти крізь димову завісу. Вибігла молода жінка уся в сльозах і кричала, що там на коридорі дівчина впала її потрібно звідти винести. Але пожежники чомусь довго не заходили, а потім вже було пізно, бо все вже палало…

Наші кореспонденти й надалі відслідковують події пов’язані з пожежною. Детальніше читайте у наступному номері газети “33-й канал”.

Людмила Поліщук,
Роман Ковальський
Фото Сергія Хіміча