Про це повідомляв місцевий громадський активіст журналіст Василь Кізка.

Ось яку відповідь ми отримали з управління розвитку територій та інфраструктури:

 Шановний Василю Володимировичу!

 Розглянувши Ваш лист від 16 квітня 2021 року щодо негативного сейсмічного впливу на жителів прикордонної зони України, який виникає в процесі експлуатації Сорокського гранітно – щебеневого кар’єру, Управління повідомляє наступне.

Видобувні уступи (вибої) Сорокського гранітного кар’єру (Республіка Молдова) розташовані на відстані від 400 від найближчих житлових будинків в с. Пороги. Видобування граніту ведеться в основному в напрямку від річки Дністер, а тому ближче ніж за 400 – 500 м від будинків в с. Пороги практично неможливе, оскільки відстань від цих будинків до Молдовського берега становить близько 300 м і ще понад 100 м становить охоронний цілик кар’єру з боку р. Дністер.

Для новостворених гранітних кар’єрів вибухонебезпечна санітарно-захисна зона в Україні приймається розміром 500 м, для діючих з часів СРСР – 300 м. Враховуючи наведене, з юридичної точки зору, функціонування цього кар’єру, що експлуатується з 1970 року, не суперечить чинним в Україні вимогам.

Однак, враховуючи звернення та скарги громадян, з метою моніторингу та попередження надзвичайних ситуацій профільні структурні підрозділи облдержадміністрації неодноразово ініціювали перевірку можливих негативних наслідків діяльності окремих підприємств Молдови для екологічної безпеки прикордонних районів України, в тому числі і відносно АТ «Сорокський гранітно – щебеневий кар’єр».

У ході проведених в попередні роки перевірок інформація щодо перевищення допустимих рівнів забруднення та сейсмічної активності не знаходила підтвердження. Встановлено перевищення шуму від роботи дробильної машини та пилове забруднення, що може досягати території України (с. Пороги) тільки за сильного південно-західного вітру, напрям якого не є характерним для нашого регіону.

Головною умовою для максимально ефективного врегулювання піднятих у листі проблемних питань є проведення зустрічей, засідань і консультацій на міждержавному рівні з залученням кваліфікованих експертів та за наявності належно задокументованих фактів наднормативного впливу гірничих робіт або інших негативних наслідків діяльності окремих підприємств Молдови для екологічної безпеки прикордонних районів України.

У минулому році на рівні міністрів закордонних справ України і Молдови досягнуто домовленості про відновлення двосторонніх консультацій для вирішення спірних питань між двома країнами. План двосторонніх міжміністерських консультацій на 2021-2022 роки передбачає проведення засідань та консультацій щодо Дністровської ГЕС, узгодження дороги Одеса-Рені та ряд інших. Питання Сорокського гранітного кар’єру знаходиться на контролі Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, а тому заплановано до розгляду на двосторонніх міжміністерських засіданнях.

Додатково повідомляємо, що нагляд за дотриманням вимог щодо  рівня сейсмічного впливу та забруднення повітря грунту та вод належить до компетенції Держгірпромнагляду України, регіональне управління якого у Вінницькій області знаходиться за адресою: 21000, м. Вінниця, вул. Першотравнева, 37, телефон (0432) 35-25-42. Інструментальну оцінку рівнів забруднення та сейсмічної активності проводить Національний науково-дослідний інститут промислової безпеки та охорони праці, який знаходиться у підпорядкуванні  Держгірпромнагляду.

З повагою
начальник управління розвитку
територій та інфраструктури
Вінницької облдержадміністрації
Марія ЗОНОВА