Чи буде тепер новий конкурс та новий керівник обласної спецмедбази?

Активісти кажуть, що це рішення було пролобійоване нардепом Драбовським. Бо він пообіцяв допомогти покрити борги спецмедбази — 50 млн взамін на посаду Терещуку.

Наша газета уже писала, що у травні минулого року Вінницька обласна рада про­водила конкурси на заміщення 17 вакантних посад керівників комунальних медичних закладів Вінницької обласної ра­ди. На посаду директора «Бази спеціального медичного постачання» подали документи два кандидати — колишній директор закладу Олександр Манжуловський та лікар шкірно-венеричного диспансеру Андрій Терещук. Останнього тоді називали «універсальним солдатом», бо він подав свою кандидатуру ще у два заклади – госпіталь інвалідів ВВв та в Чорнобильський диспансер.

На конкурсній комісії по «спецмедбазі» йо­го підтримали 6 із 9 членів комісії. Категорично проти були представники трудового колективу спецмедбази. Пізніше на сесії обласної ради депутати «пакетом» проголосували за усіх 17 претендентів, зокрема й Андрія Терещука.

Але Олександр Манжуловський переконаний, що конкурсна комісія порушила вимоги добору, затвердивши кандидатуру Андрія Терещука, тому звернувся до суду.

– Впевнений, що документи конкурсантів не перевіряли на відповідність встановленим вимогам. Обраний кандидат не має відповідного досвіду керівного стажу. Згідно з наказом МОЗ України №1977 від 31.10.2018р., кандидат на посаду директора обласного закладу охорони здоров`я повинен мати 7 років стажу на керівних посадах. У Андрія Терещука тільки 3 роки завідування відділенням у шкірвендиспансері та досвід роботи керівником ОСББ, хоча ця діяльність не має ніякого від­­ношення до медицини. Він також не мав вищої кваліфікаційної категорії з «Організації і управління охороною здоров`я» та сертифікат по спеціалізації, термін дії якого закінчився ще у 2017 році. Впевнений, призначення Терещука — політично вмотивоване рішення. До комісії звернувся нардеп Драбовський, який клопотав про призначення мого опонента взамін на сприяння у виділенні державної субвенції на погашення майже 50 млн боргів спецмедбази, які тягнуться ще з 2013 року через заборгованість держави перед фірмами-постачальниками медичного обладнання. Але вже рік минув, а грошей так й не повернули, — каже Олександр Манжуловський.

16 листопада минулого року Вінницький окружний адміністративний суд визнав незаконним та скасував рішення конкурсної комісії як про допуск до участі в конкурсі Андрія Терещука, так і про визначення його переможцем конкурсу.

– Вінницька облрада як відповідач не опротестовувала це рішення. Апеляцію подав Андрій Терещук як третя особа у справі. Але 25 березня Апеляційний адміністративний суд його скаргу залишив без задоволення, а рішення окружного адмінсуду — без змін. Постанова суду набрала законної сили з дати її прийняття. Вважаю, що діючий голова Вінницької обласної ради як колишній прокурор Вінниччини і головний законник має виконати рішення суду. Якщо знову буде призначена конкурсна комісія з добору керівника «Бази спеціального медичного постачання», то я знову буду подавати свою кандидатуру, оскільки знаю свою роботу і впевнений у власних силах.

Заступник голови обласної ради Ігор Івасюк так прокоментував ситуацію:

– Рішення суду щодо скасування результатів цього конкурсу вступило у законну силу. І той, хто його оскаржував, пан Манжуловський, абсолютно справедливо цього домагався, тому що рішення конкурсної комісії було з порушенням. І суд це встановив. Але підставою для укладання трудової угоди з новопризначеним керівником було рішення ради попереднього 7 скликання. Тому наступним логічним кроком буде оскарження саме рішення ради, ухваленого на підставі результатів конкурсної комісії. Якщо позивач його оскаржить і суд ухвалить рішення – відповідно обласна рада буде оголошувати новий конкурс.

Людмила Поліщук