– Дошку буде вікрито на місцевому будинку культури спільно із єврейською громадою Вінниччини – головним рабином нашої області та  директором музею Голокосту на Вінниччині Леонідом Трахтенбергом.

Для довідки:

Яків Борисович Давидзон (рос. Яков Борисович Давидзон; 27 лютого 1912, Муровані Курилівці, Новоушицький повіт, Подільська губернія, Російська імперія — 26 січня 1998, Вустер, Массачусетс, США) — український фотомитець. Заслужений журналіст України (1987), заслужений працівник культури України, лауреат Державної премії України ім. Т. Г. Шевченка (1977).

Народився 27 лютого 1912 р. в тодішньому селі Муровані Курилівці Вінницької області в бідній багатодітній єврейській родині. По закінченні школи переїхав до Києва, де влаштувався столяром на меблеву фабрику імені Боженка.

Одного разу на день народження дружина подарувала Давидзону фотоапарат «Фотокор» і це стало його захопленням. 12 грудня 1937 року під час проведення виборів до Верховної Ради СРСР, зробив декілька фотознімків на виборчій дільниці заводу «Ленінська кузня». Одна з цих світлин була надрукована в вечірній газеті і це стало дебютом митця. Незабаром Давидзон стає позаштатним кореспондентом вечірки, а згодом його запросили на постійну роботу в газету «Колгоспник України».

Учасник Німецько-радянської війни з перших днів. Спочатку воював у складі 169-ї стрілецької дивізії, а згодом був зарахований кореспондентом газети «За Радянську Україну» Південно-Західного фронту, редактором якої був полковий комісар Микола Бажан, а членами редакційної колегії — Олександр Корнійчук та Ванда Василевська.

В 1942 році перекинутий у ворожий тил, перебував у партизанському з’єднанні Миколи Попудренка, згодом в з’єднаннях Олексія Федорова та Сидора Ковпака. За цей час створив безліч унікальних фотопортретів визначних українських партизан, оригінальні знімки побуту і бойових операцій народних месників.

Після закінчення війни майже 50 років працював фотокореспондентом республіканської газети «Радянська Україна». Багато знімав українських кінематографістів, політиків, космонавтів. Автор ряду фотоальбомів та книг.

З 1994 р. жив у м. Вустері (США). До 50-річчя Перемоги організував у США фотовиставку своїх робіт. Отримав звання почесного доктора одного з університетів США.

Помер 26 січня 1998 р. у м. Вустер (США).

Нагороди і відзнаки:

орден Червоного Прапора
орден Вітчизняної війни 2 ступеня
орден Знак Пошани
медалі
Шевченківська премія
премія імені Миколи Островського
Заслужений журналіст України
Заслужений працівник культури України

Роман Ковальський