Колись тут була найкраща у місті «жива музика», ресторан, комфортні номери та гості із всього Союзу! Нині тут працює висотний кран над будівлею колишнього ресторану та знімає із даху тони асфальту … Вікон вже немає! Будівля самого готелю поки що без руху і живе власним життям. На фасаді досі назва «Південний Буг»… Але це ненадовго!

Що ж тут буде і коли? Сенсаційні подробиці читайте в кінці цього матеріалу.

Бо в 2019-му цей готель був виставлений на аукціон і «Південний Буг» отримав нового власника. Торги за об’єкт тоді відбулися 28 січня, і виграло зареєстроване у Хмельницькому ТОВ «АГРО ДЕЛЬТА ПЛЮС». За майновий комплекс «Південного Бугу» товариство запропонувало 34 130 245 гривень, що на 338 тисяч більше від стaртової ціни лотa. Інший учасник аукціону – місцеве підприємство «Корпорація Максимум» було готове придбати готель за «стартову» ціну в 33 792 322 гривень. До слова, фірма «АГРО ДЕЛЬТА ПЛЮС» займається нерухомістю, будівельними роботами, монтaжем водовідведення та опалення, торгівлею деревиною, будмaтеріaлaми, продaжем зернa тa aвтомобілів.

Нагадаємо, за умовами аукціону новий власник був зобов’язаний зберегти робочі місця та вид діяльності готелю, а також розпочати будівельні роботи на Об’єкті в шестимісячний термін з моменту отримання містобудівних умов.

На жаль, через економічні проблеми і коронавірус новий власник лише тепер розпочав реконструкцію об’єкту.

До речі, проєкт реконструкції «Південного Бугу» має враховувати концептуальні рішення комплексної реконструкції «Вінницької милі»: проспекту Коцюбинського, площі Героїв Чорнобиля, площі Перемоги та площі Привокзальної.

Для довідки: готельний комплекс «Південний Буг» площею 10 920,4 м2 введений в експлуатацію у 1971 році. Технічний стан будівельних конструкцій будівлі – ІІІ (непридатний для нормальної експлуатації) та такий, що потребує проведення капітального ремонту з підсиленням конструкцій. Нагадаємо, що цілісний майновий комплекс готельного комплексу “Південний Буг” складається з двох частин, які з’єднані між собою переходом (холом). Основна частина – готель, друга частина – ресторан.

Земельна ділянка площею 0,6563 га, кадастровий номер 0510100000:03:007:0006, цільове призначення: 03.07 “Для будівництва та обслуговування будівель торгівлі”, форма власності – комунальна власність. Інформація про балансоутримувача: Департамент житлового господарства Вінницької міської ради.

Для виконання умов договору власнику буде надано передпроєктні концептуальні рішення (реалізація проєкту «Вінницька миля» – комплексної реконструкції проспекту Коцюбинського, площі Героїв Чорнобиля, площі Перемоги та площі Привокзальної), необхідних для обґрунтування реконструкції (техніко-економічних показників) об‘єкту.

Тодішній директор Департаменту комунального майна Вінницької міської ради Ігор Шутак так коментував майбутні зміни щодо готелю:

– Новий власник протягом вказаних термінів має звернутись до міськради з проханням оформити право землекористування, отримати необхідні від Департаменту та архітектури та органів виконавчої влади всі вихідні дані та отримати дозвіл на початок проєктування реконструкції зі збереженням готельного комплексу із супутніми функціями, здійснити цю реконструкцію протягом двох років. Після цього у нього (власника – авт.) виникає право придбати земельну ділянку після введення в експлуатацію, тобто, коли буде прийнятий в експлуатацію, він у праві звернутися, щоб отримати у власність земельну ділянку і замість оренди сплачувати земельний податок, – пояснив Ігор Шутак.

Ігор Шутак також зауважив, що реконструкція готелю має здійснюватися таким чином, щоб вигляд комплексу гармонійно “вписувався” у навколишній простір.

– У планах влади, та й мешканців, думаю, теж – здійснення повної реконструкції проспекту Коцюбинського, від залізничного вокзалу і практично до центрального мосту. Якщо ця будівля, скажімо, така знакова та значуща, є на цьому відрізку, то хотілося б новий власник ув’язував своє бачення розвитку бізнесу і реконструкції цього об’єкту з тими баченнями, які складаються та проєктами реконструкції, які обговорюються. Тобто щоб реконструкція об’єкту гармонійно поєднувалась із реконструкцією всієї вулиці. Також пропонується розглянути всім містянам питання повернення трамвайної колії на проспект Коцюбинського, тобто це є в планах. Якщо на це буде підтримка та згода мешканців міста та фінансова можливість, то було б цікаво здійснювати такий комплексний благоустрій, як, наприклад, в нас сьогодні на Замостянській.

Окрім того, договором окремо прописано, що потрібно не допустити звільнення працівників приватизованого об‘єкта з ініціативи нового власника (Покупця) чи уповноваженої ним особи (за винятком звільнення на підставі пункту 6 статті 40 Кодексу Законів про працю України або вчинення працівником дій, за які законодавством передбачено звільнення на підставі пунктів 3, 4, 7, 8 статті 40 і статті 41 Кодексу Законів про працю України) протягом шести місяців з дня переходу до нього права власності на об‘єкт.

Що ж тепер насправді буде із «Південним Бугом»?

– Ви не повірите, але в Союзі дах утепляли асфальтом! Тому вже третій тиждень триває демонтаж всієї цієї радянської технології… Ось ціла гора асфальту та руберойду! Загалом мають повністю розібрати, в першу чергу, приміщення колишнього ресторану. І на його місці має бути 16-поверхова вежа із новим рестораном, офісами, номерами та всім сервісом! Кажуть, навіть про 3-й МакДональдс тут у Вінниці, бо із фонтаном Рошен мало що може зрівнятись у популярності? – розповів Олексій, один із учасників демонтажу старого готелю. – А на місці основного корпусу буцімто має бути 25-повехова споруда – найсучасніший готель у Вінницькій області із найкращим видом на фонтан Рошен та всю Вінницю… Але це лише плани! Бо поки що зносимо те, що прослужило місту 50 років… Але, на жаль, всьому настає кінець!

Також неофіційно говорять, що новий готельний комплекс на місці «Південного Бугу» буде називатись «Богун-Сіті»…

Роман Ковальський
Фото Олексія Бойко