Як вірно висаджувати помідори у відкритий грунт, яких «сусідів» обрати? Поради дає досвідчена господарка з Вінниці Валентина Шаблій.

– Я вирощувала свою розсаду на підвіконні,– говорить Валентина Шаблій – Вона в мене стояла в теплому приміщенні. Висаджувати рослини раджу від 17 до 25 травня. Перед висадкою слід розсаду загартувати, щоб вона звикла до природніх умов надворі. Раджу винести її на пів години в на вулицю. Далі поступово збільшувати час. На загартування потрібно витрати приблизно тиждень. Якщо цього не робити, і відразу висадити у грунт – листя побіліє і рослина загине. Адже якщо буде загущення помідорів, великий ризик ураження фітофторою. Краще посадити рідше. Лише штамбові сорти -низькорослі можна саджати густіше — по 6 – 7 кущів на один квадратний метр. В ямку додати попіл, літру води. Найкращі попередники для томатів: бобові -квасоля, горох. Зелені культури – петрушка, селера, кінза.

Незалежо від сорту усі помідори потребують профілактики від фітофтори.

Господарка радить обробляти рослини, через два тижні після посадки.

– Повторно, вдруге через 14 днів обприскати рослини оригінальними препаратами від фітофтори, шукати не підробку. Третє обприскування слід провести також через 14 днів. А споживати помідори можна лише після двох тижнів після обробки. Бажаю усім гарних урожаїв!

Валентина Лісова