Та міський, а потім Апеляційний суд її закрив, і Ніценка виправдали у Чистий четвер. І одразу призначення. Експолковник Повітряних сил став керувати цивільним міжнародним аеропортом. Щоправда, злітною смугою користуються як військові, так і цивільні літаки.

Лише тиждень без керівника працював Вінницький аеропорт. Бо 23 квітня Ярослав Мазурець написав заяву на звільнення і після 13 років на цій посаді несподівано для всіх пішов… А вже 30 квітня у Вінниці призначили нового директора комунального летовища…

Про реальні терміни початку реконструкції злітно-посадкової смуги і аеровокзалу, хасидські рейси та закриття в Чистий четвер своєї «солоної справи» на 5 мільйонів Володимир Ніценко розповів у інтерв’ю «33-му каналу».

– Я погодився очолити аеропорт, бо фактично повертаюсь у авіацію. Адже у відставку я вийшов у званні полковника авіації. Був у армії штурманом, юристом, начальником юридичної служби Повітряних сил ЗС України… Моє головне завдання на цій посаді — реалізувати реконструкцію спільної із військовими смуги. Все впирається у кошти, які має виділити держава. Тут передбачено 2 етапи робіт, а тому ведемо активну підготовку до старту проєкту, — зазначив новий директор аеропорту «Вінниця».

– Бо поки що летовище знаходиться в «сплячому» режимі – ми приймаємо приватні та транзитні літаки, на нашій бетонці ремонтують борт і чекаємо коштів із держбюджету. Днями Антимонопольний комітет нарешті розблокував тендер серед підрядників реконструкції, а тому є всі шанси розпочати ремонт… Попередньо він оцінювався в 2 мільярди гривень, а цього року планувалось виділити 604 мільйони на наш стратегічний об’єкт.

– Аеровокзал місто буде ремонтувати за власні кошти?

– Грошей у міста на повну реалізацію розширення і модернізацію аеровокзалу не вистачить… Тому будемо залучати державні фонди, приватні інвестиції та грантові програми. Адже плануються ще один поверх, окремі зони для внутрішніх та закордонних рейсів, ряд кафе, зона відпочинку, магазин дьюті-фрі та сучасна пропускна система пасажирів.

– Скільки зараз у вас літаків на смузі?

— Поки що три… Великий у ремонті та два менших на стоянці. Летовище для літаків не закрите, але із туристичними фірмами на цей сезон ми не домовлялись про рейси… Якщо ремонт не розпочнеться до вересня, то літаки паломників-хасидів будемо приймати.

– Чим закінчилась ваша «солона справа» в судах, бо вона більше року звучала у Вінниці та Україні?

– У Чистий четвер в апеляційній інстанції було поставлено остаточну крапку в ній… Ніценко не винен – так після розгляду всіх фактів, доказів та обвинувачень вирішила Феміда. Тому я пішов працювати в аеропорт не на пониження і щоб сховатись від громадськості, як дехто пише у соцмережах. Я відкритий для всіх — для журналістів, для громади, для критики і опонентів…

Бо я людина військова, давав присягу народу України і працюю в межах своїх повноважень. Я розумію, що через роботу в аеропорту в мене не буде часу на сім’ю та музику. Але це новий виклик у моєму житті, і я разом із всією Вінницею прагну мати у місті та області справді новий, сучасний аеропорт – повітряні ворота Поділля для туристів та захисників України.

Роман КОВАЛЬСЬКИЙ