50 «зелених» скутерів поки що доступні на проспекті Космонавтів, в центрі під Вежею та загалом    на правобережній частині міста. Сьогодні засновник сервісу Роман Мотрук із  Львова та його вінницькі партнери мають узгодити із міською владою місця для паркування  прокатних електросамокатів.

– Я зі  Львову, і, звісно, перше місто було Львів. Після того до нас звернулися хлопці з Вінниці, ми домовилися за партнерство. Тут хочуть теж розвивати цей вид сервісу, робити Вінницю більш європейською, привабливішою. Великий плюс того, що тут хороша інфраструктура, багато велодоріжок», – каже Роман Мотрук.

За словами власника сервісу Е-wings у Вінниці Всеволода Дробини, такі самокати будуть зручними для вінничан у час пік, коли по місту багато заторів.

Вартість поїздки визначається похвилино: 1 хвилина = 2 гривні. Розблокування одного транспортного засобу – 15 грн.

– Це дорожче за таксі! Краще піду пішки! – написали перші свої відгуки в соцмережах про цей прокат  вінничани. І справді, оренда на півгодини скутера обійдеться в 75 гривень (15 деблокування та 30 хвилин по 2 гривні оренда). За такі гроші дійсно можна взяти таксі та доїхати в будь-яку точку Вінниці…

Але швидкість пересування і комфорт їзди на свіжому повітрі без маски також має значення, а тому багато вінничан вже мають власні скутери.

– Така вартість оренди, бо є величезні амортизаційні витрати на обслуговування самокатів.  І звісно, він  може зламатися. Тому на утримання  команди із  обслуговування та сервісу потрібно багато людей і їх треба, платити зарплати. Тому поки що ця  ціна обгрунтована, але  вона може  бути переглянута.  Якщо буде великий негатив від користувачів про високу  ціну, то ми її переглянемо», – каже Роман Мотрук.

Щодо безпеки, то тут є цілий ряд правил:

Ми інформуємо людей в брошурах, прикріплених до самоката,  що двом людям їхати не можна. В договорі оренди теж прописана ця інформація. Діти також не повинні кататися на самокатах. Даний самокат, оскільки він зараз ще на законодавчому рівні не має інформації, то він прирівнюється до велосипеда. Використовувати його по велодоріжках і якщо їх немає, то краю проїжджої частини дороги», – додав засновник сервісу.

На даний момент, паркувати самокат дозволено вздовж проспекту Космонавтів, на вулиці 600-річчя, в центрі. За словами керівника Е-wings у Вінниці, завтра за планом зустріч із представниками міської ради, де будуть визначатися із паркувальними місцями самокатів.

Роман Ковальський