Бо ще 1 травня закінчилась дія Меморандуму між урядом і Асоціацією міст України… Тоді міста обіцяли не піднімати тарифи, а уряд із Нафтогазом мали знайти механізм компенсації цих збитків і боргів. Тому нова «газова криза» в комунальній теплоенергетиці обіцяє накрити всі великі міста України, які мали гарячу воду в кранах та сподівались на компенсації, гарантії уряду чи списання боргів через різницю в тарифах. І наша 400-тисячна Вінниця в цьому числі заручників невиконання урядових гарантій. Чому?

Бо 9 лютого 2021 р. підписується Меморандум і в ньому чорним по білому вказано:

«…Підписавши Меморандум, сторони домовилися, що тариф на тепло та гарячу воду для населення до кінця опалювального сезону не зростатиме, а підприємства комунальної теплоенергетики отримають природний газ в обсягах, що забезпечить стале проходження опалювального сезону.

Уряд погодився, що збитки комунальних підприємств, отримані від державного регулювання тарифів на тепло для населення в цьому опалювальному сезоні, будуть компенсовані до 1 жовтня 2021 року. Мінрегіон, Міненерго, НАК, АМУ спільно визначать фінансові джерела для цієї компенсації і розроблять відповідні законодавчі інструменти.

…Уряд визнав, що проблеми підприємств теплопостачання, які накопичувалися роками в результаті державного регулювання, потребують вирішення на центральному рівні. Уряд гарантує, що фінансування компенсацій для підприємств теплопостачання не перекладатимуть на органи місцевого самоврядування….»

Нині можна констатувати – станом на квітень нічого з цього Меморандуму виконано не було крім виконання зобов’язань Асоціацією міст України в частині того, що тарифи для населення на тепло і гарячу воду не зростатимуть до кінця опалювального сезону. З боку Уряду зобов’язання не виконані.

https://bit.ly/3yl7kM7

З 1 травня мав завершитись строк дії покладання спецобов’язків (ПСО), якими уряд зобов’язував «Нафтогаз» продавати природній газ теплокомуненерго. І по всій країні в містах, де послуга централізованої подачі гарячої води надається весь рік, – її би відімкнули. Бо теплопостачальники лишаються без газу.

Позиція АМУ залишилась незмінною – ці спецобов’язки потрібно скасовувати поступово. Повна відміна ПСО спричинить відключення централізованої гарячої води і зрив нового опалювального сезону. Оскільки з боргами (а їх загалом понад 63 мільярди гривень по Україні) теплокомуненерго не знайдуть собі нових газопостачальниківн. І також вони не мають фінансового ресурсу, щоб платити ринкову ціну за газ:

І цю позицію АМУ підтримав і профільний Комітет Верховної Ради:

В той же час НАК «Нафтогаз» оприлюднив заяву, що він востаннє встановив ціну газу за ПСО у квітні, а далі запропонував теплокомуненерго купувати газ у своєї дочірньої компанії – ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг». Підкресливши, що контракти укладатимуться на комерційних засадах, на умовах попередньої оплати або ж постоплати при наданні банківської гарантії…

Відповідно, із 20 травня, коли теплокомуненерго мають заключити нові договори за постачання газу з новими постачальниками і платити їм наперед десятки мільйонів гривень передоплати – а це нереально в нинішніх умовах – послугу гарячої води в літній період доведеться зупинити, і далі шукати механізми як розпочати опалювальний сезон в містах за повного ігнорування взятих на себе зобов’язань Урядом щодо виконання підписаного у лютому з АМУ Меморандуму.

Щоб розуміти ситацію по Вінниці, то кількість абонентів КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» 177 836 осіб централізоване опалення та 105 695 – гаряче водопостачання.

З 20.05.2021 року тепловики можуть обирати постачальника природнього газу (за умови погашення або реструктуризації заборгованості). Однак, продовжує діяти Постанова Кабінету Міністрів України від 18 червня 2014р. №217, яка передбачає відрахування частини коштів (які надходять тепловикам від споживачів) постачальнику природнього газу зі спеціальними обов’язками (НАК «Нафтогаз України»), а не обраному постачальнику. Дія цієї Постанови Уряду залишає підприємства ТЕК без обігових коштів, необхідних для придбання газу.

НАК «Нафтогаз України» листом від 23.04.2021 року повідомив про можливість укладання контрактів на купівлю природнього газу у своєї дочірньої компанії ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг», що входить до складу Групи «Нафтогаз», або ж обрати іншого постачальника. При цьому, дана компанія укладатиме контракти на комерційній основі – за умови попередньої оплати або надання банківської гарантії. Однак, теплопостачальні підприємства зазнали значних збитків від діяльності у зв’язку з:

наявністю невідшкодованої з державного бюджету України різниці в тарифах на теплову енергію, що утворилась до 01.01.2016 року (відповідно до Закону України «Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення за спожиті енергоносії»). Для КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» становить 33 млн. грн.;

наявністю невідшкодованої з державного бюджету України різниці в тарифах на теплову енергію, що утворилась в подальші роки (яка виникла в тому числі у зв’язку з дією Меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері централізованого постачання теплової енергії та постачання гарячої води, укладеного 09 лютого 2021 року та не підписанням до 29.04.2021р. Президентом Законопроекту №2458). Для КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» становить понад 450 млн. грн.;

нарахування НАК «Нафтогаз України» штрафних санкцій на заборгованість за послугу з постачання природного газу (для КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» санкції нараховані в розмірі понад 25 млн. грн.).

28.04.2021 року до підприємства надійшов проект договору від ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг». Обов’язкова умова – попередня оплата або надання банківської гарантії. Ціна на травень 8 324,68 грн. з ПДВ за 1 000 м3. Також договір передбачає щоденне накладення штрафних санкцій за добові небаланси (перевищення або недобір) обсягу відібраного газу.

Ігнорування Урядом цих проблем щодо питання невідшкодування різниці в тарифах зараз неминуче призведе до відключення гарячої води у 6 містах, де вона подається весь рік (Київ, Харків, Запоріжжя, Львів, Черкаси, Вінниця), а далі – до зриву опалювального сезону 2021/2022 років.

Для забезпечення лише послуги гарячого водопостачання в міжопалювальний період 2021 року (з урахуванням дії Постанови Кабінету Міністрів України №217) КП ВМР «ВМТЕ» необхідно щомісячно за рахунок фінансової підтримки з бюджету Вінницької міської територіальної громади оплатити близько 15 млн. грн. за постачання природнього газу, 14 млн. грн. за його розподіл та близько 12 млн. грн. на виплату заробітної плати працівникам. Іншого джерела крім фінансової підтримки ВМР у КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» немає. Але для міського бюджету в нинішніх умовах пандемії і спричиненої нею економічної кризи це уже непідйомні кошти. Тим більше, що підписуючи Меморандум з АМУ в лютому, Уряд гарантував, що фінансування компенсацій для підприємств теплопостачання не перекладатимуть на органи місцевого самоврядування.

На фінансову підтримку на покриття збитків КП КМР «Вінницяміськтеплоенерго» з бюджету Вінницької міської територіальної громади за 2018-2020 роки направлено 476,2 млн.грн., в тому числі у 2020 році – 188,4 млн. грн. Незважаючи не це, внаслідок невідповідності діючого тарифу фактичним витратам, в КП КМР «Вінницяміськтеплоенерго» залишились непокритими збитки за результатами діяльності:

– в 2018 році – 140,6 млн. грн.;

– в 2019 році – 37,3 млн. грн.;

– в 2020 році – 84,4 млн. грн.

І вже відомо, що 20 травня в разі вимушеного відключення по Вінниці гарячої води керівництво КП КМР «Вінницяміськтеплоенерго» планує скрикати прес-конференцію та пояснити хто і що їм обіцяв, які борги мають споживачі та чи реально збирати із вінничан передоплату за гарячу воду на догоду чиновникам у Києві?

Роман Ковальський