19 травня прозвучав останній дзвінок для випускників.  А для всіх інших учнів навчання у школах продовжено до 4 червня.

Цьогоріч  по великій Вінниці, мається на увазі м. Вінниці та приєднані до неї села, серед 2058 випускників комунальних і приватних шкіл очікується 219 медалістів. І це при тому, що   всі знають – справжнього золота чи срібла у шкільних медалях немає ні грама!  Але ТОП-рівень знань, престиж «золота», певні пільги  при вступі до універів та  прізвище на дошці пошани рідної школи  все ще народжують для Вінниці та області сотні нових медалістів. Хоча серед вінничан є учні та батьки, які публічно відмовляються від претензій на медалі! Чому?

– Ми вже вступили в університет в Канаді, а тому ця медаль для нашої Олі не має  ніякого сенсу! Лише знання і рівень мови – мірило твого рейтингу як студента там. А у нас серед батьків тільки й розмов про медалі, кому дали, кого «зарізали»…     Коли ми закінчували школу, то за медаль, навіть платили! – вважає Олександр Володимиров, батько випускниці-2021.

У свою чергу керівник Вінницького міського  департаменту освіти  Оксана Яценко так прокоментувала ситуацію із кількістю медалістів та відмовами від цих відзнак: 

– Я сама закінчила гімназію №1 у Вінниці із золотою медаллю і знаю її справжню ціну в недоспаних ночах, екзаменах на нервах та весь цей випускний марафон. Але нині молодь та їхні батьки набагато легше ставляться до шкільного «золота», а окремі обдаровані діти, відмінники взагалі не прагнуть отримувати медаль… Бо вона втратила свій «блиск» і «ореол», який мала за часів Союзу! – розповіла директор департаменту освіти ВМР Оксана Яценко. – І мої дві доньки не мали золотих медалей, бо отримували середню освіту вже не у школах… Але престиж і певні пільги золоті медалі все таки зберегли.

– А медальна корупція залишилась чи за «золото» вже ніхто не платить?

– ЗНО вбило цю корупцію, бо тепер неможливо купити всі іспити на 200 балів. І це дуже приємно, що медалі отримують справжні трудяги, розумахи і 200-відсоткові відмінники. Так, пільг при вступі до вузів для власників  медалей все менше, але вони  є. Бо багато університетів України під час вступної кампанії прописують правило, що медаліст має перевагу над іншим вступником за рівної кількості балів.

Звісно, що за кордоном таких правил немає… І тому, якщо дитина планує далі навчатись в Європі, Америці чи Британії, то медаль там не грає ролі…

– Серед медалістів більше хлопців чи дівчат?

– Кожен рік по різному… Але в технічному ліцеї традиційно серед медалістів хлопці, а в середніх школах Вінниці та приєднаних територій  бал правлять дівчата… А ще останніми роками із огляду на ЗНО з’явилась нова тема так званих «рекрутів» від найбільш престижних вузів, які буквально полюють на кращих випускників, власників медалей та 200-бальних оцінок. Таким талановитим дітям одразу приходять запрошення від університетів із цілим пакетом пільг, знижок та преференцій. Тому «золота» медаль навіть у 2021-му все одно має свою високу ціну знань та блискучі грані.

І у фіналі цього карантинного навчального року в школах великої Вінниці, за інформацією департаменту освіти ВМР, на них претендує 161 – на «золоті» та 58 – на «срібні» медалі.

Роман КОВАЛЬСЬКИЙ