Це рішення № 1232 прийняте на засіданні виконкому 20 травня.

Про надання дозволу департаменту міського господарства на проєктування реставрації пам’ятки архітектури місцевого значення «Житловий будинок» по вул. Соборній, 75 у м. Вінниці (охоронний номер 369-М). Розглянувши звернення департаменту міського господарства міської ради щодо надання дозволу на проєктування реставрації пам’ятки архітектури місцевого значення «Житловий будинок» по вул. Соборній, 75 у м. Вінниці (охоронний номер 369-М), керуючись Законом України «Про регулювання містобудівної діяльності», Законом України №1817-VIII від 17.01.2017 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення містобудівної діяльності», Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 06.11.2017 р. №289 «Про затвердження Переліку об’єктів будівництва, для проєктування яких містобудівні умови та обмеження не надаються», рішенням міської ради від 24.12.2020 р. № 130 «Про затвердження Програми реставрації об’єктів культурної спадщини на територіях населених пунктів, що входять до складу Вінницької міської територіальної громади, на 2021-2023 роки», рішенням виконкому міської ради від 10.05.2012 р. № 1134 «Про затвердження порядку підготовки та надання вихідних даних на проектування об’єктів містобудування та внесення змін до окремих рішень виконкому міської ради», пунктом 9 ст. 31, ч.1 ст. 52, ч. 6 ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», виконком міської ради ВИРІШИВ:

1. Надати дозвіл департаменту міського господарства міської ради на проєктування реставрації пам’ятки архітектури місцевого значення «Житловий будинок» по вул. Соборній, 75 у м. Вінниці (охоронний номер 369-М).

2. Зобов’язати замовника: 2.1. Виготовити та надати на опрацювання та узгодження департаменту архітектури та містобудування міської ради примірник реставраційного завдання. 2.2. Розробити науково-проєктну документацію, погодити та затвердити її у встановленому законодавством порядку; погодження паспорта опорядження фасадів об’єкта реставрації має відбуватися до затвердження науково-проєктної документації та проведення її експертизи. 2.3. До виконання підготовчих та будівельних робіт приступити після виконання п. 2.1 даного рішення, отримання письмового дозволу органу охорони культурної спадщини Вінницької обласної державної адміністрації та отримання документу, що надає право на виконання вищезазначених робіт в департаменті архітектурно-будівельного контролю Вінницької міської ради відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 13.04.2011 р. № 466 (зі змінами від 26.08.2015 р. №747) з наступним прийняттям об’єкту до експлуатації в установленому законодавством порядку.

3. Контроль за виконанням даного рішення покласти на заступника міського голови С. Матусяка.

– Минулого року даний об’єкт включили до Програми реставрації об’єктів культурної спадщини на територіях населених пунктів, що входять до складу Вінницької міської територіальної громади на 2021-2023 роки. За три роки на реконструкцію пам’яток архітектури з міського бюджету планується направити 22,6 млн грн, – повідомив заступник міського голови Вінниці Сергій Матусяк. – «Житловий будинок» на Соборній, 75 є пам’яткою архітектури місцевого значення. Зараз ту на першому поверсі розміщується банківська установа, ювелірний магазин, а на верхніх поверхах – квартири і офіси.

Для довідки.

Станом на 01.11.2020 р. на державному обліку перебуває 171 об’єкт культурної спадщини м. Вінниці, в тому числі 6 – археології, 118 – архітектури та містобудування, 44 – історії, 8 – монументального мистецтва (5 об’єктів мають одночасно статус пам’ятки архітектури та історії), а також 13 об’єктів природнозаповідного фонду (серед них також наявні пам’ятки з подвійним статусом – 2 одночасно є пам’ятками історії, а 2 – архітектури та містобудування). З вказаних пам’яток 15 – національного значення, серед яких комплекси Єзуїтського та Домініканського монастирів, садиба та склеп-могила хірурга, анатома і педагога М. І. Пирогова, садиба письменника і громадського діяча М. М. Коцюбинського та інші. 43 пам’ятки національного і місцевого значення, що потребують спеціального режиму охорони, включені до Переліку об’єктів культурної спадщини України, які не підлягають приватизації. Природно-заповідний фонд необхідно відновлювати згідно з природоохоронним законодавством із врахуванням статусів об’єктів культурної спадщини

Роман Ковальський