22 травня відзначається як день перенесення мощей святого Миколая Чудотворця. У нас ще свято кличуть також: «Весняний Микола», «Літній Микола», «Теплий Микола», «Ярий Микола». Вважається, що в цей день ніколи не буває холодно, як взимку на Миколи ніколи не буває тепло.

Вперше це свято було встановлено папою Урбаном ІІ в ХІ столітті. До українського церковного календаря день Миколая у травні увів митрополит Єфрем , котрий був присутнім при цій події, при кінці ХІ століття, тож в Україні цей день святкувався. У цей день мощі Святого Миколая перенесли з Лікії до міста Бар, в Італії. В італійському місті Микола Чудотворець є таким же шанованим святим, як в Україні. Святий Микола народився у 260 р. в місті Патарах у Малій Азії. Був архієпископом Мира, брав участь у І Вселенському соборі. В сказаннях про його життя говориться, що він міг зціляти сліпих і глухих, допомагав бідним, відвертав від них усілякі нещастя і взагалі прославився багатьма дивами. Помер у 343 р. lДля українців Миколи Чудотворець завжди був найбільш шанованим та відомим святим. Його вважають захисником для дітей, особливо сиріт.

А ще сьогодні Всесвітній день інтер’єру і День дизайнера інтер’єрів, Міжнародний день біологічного різноманіття, Міжнародний день гота і Європейський день сусідів.

22 травня увійшло до історіїлюдства такими подіями:

В 853 році Олаф Білий, син короля Норвегії, прийняв у підпорядкування вікінгів і данців в Ірландії і зробив Дублін її столицею.

1455 – почалася війна Червоної і Білої Троянди, битва при Сент-Олбанс (Англія). Ця війна між прибічниками правлячого дому Ланкастерів (із червоною трояндою на гербі) та їхніми родичами з династії Йорків (із білою трояндою на гербі), яких, крім певної частини знаті, підтримували міста і нове дворянство, тривала 30 років. Обидва роди були знищені у війні, і в 1485 р. королем Англії став Генріх VII Тюдор із молодшої гілки Ланкастерів

1742 – штурман загону лейтенанта Прончіщева Семен Челюскін досяг самої північного краю Євразії і Росії – мису, названого згодом на його честь.

1702 – шведський король Карл XII безперешкодно вступив у Варшаву з кінним загоном із 500 осіб

У 1846 році у Нью-Йорку було засноване інформаційне агентство «Associated Press».

У 1849 році Авраам Лінкольн отримав патент за номером 6469 на конструкцію плавучого дока. Досі він – єдиний президент США – володар патенту за винахід.

1856 – Третьяков купив першу картину для своєї колекції – “Спокуса”. У Москві заснована Третьяковська галерея.

Цього дня 1861 року відбулось перепоховання Тараса Григоровича Шевченка на Чернечій горі поблизу Канева.

Помер 47-річний український поет у Санкт-Петербурзі, там його (на Смоленському кладовищі) спочатку і поховали. Але і друзі Тараса Григоровича, і численні шанувальники його творчості знали про палке бажання поета бути похованим згідно з його «Заповітом», написаним ще в 1845 році, на рідній землі – «Як умру, то поховайте мене на могилі серед степу широкого на Вкраїні милій…» Після того, як п’ятдесят вісім днів прах Шевченка перебував у Петербурзі, його домовину, згідно із заповітом, за клопотанням Михайла Лазаревського, після отримання ним дозволу в квітні того ж року, було перевезено в Україну й перепоховано на Чернечій горі біля Канева.

У 1892 році доктор Вашингтон Шеффілд з Нью-Лондона запатентував тюбик для зубної пасти. Тоді він і подумати не міг, що його дітище стане одним з найбільш актуальних предметів людського буття. Але Шеффілд не був бізнесменом і не здогадався вчасно запатентувати свій винахід. Через рік після того, як стоматолог запустив випуск тюбиків, про новинку дізнався аптекар Колгейт. Він швидко перейняв практику упаковки в туби всіляких мазей і кремів, а також став володарем прав на цей винахід. У 1896 році Колгейт став виготовляти зубні пасти в тюбиках по власній технології, завдяки чому і тюбик, і паста отримали загальне визнання і в Америці, і в Європі.

У 1906 році легендарні брати Райт отримали патент на свій літальний апарат.

У 1911 році професор Технологічного інституту Борис Розінг вперше в світі продемонстрував на екрані електронно-променевої трубки зображення геометричних фігур – прообрази нинішнього телевізійного зображення.

В 1911 році в бельгійському місті Тюен була заснована Міжнародна федерація кінологів. Ініціаторами створення стали Німеччина, Австро-Угорщина, Бельгія, Франція і Нідерланди. Під час Першої світової війни діяльність організації була перервана і частково відновилася лише в 1919 році. Повністю функціонування організації було відновлено в 1921 році зусиллями Бельгії і Франції. Штаб-квартира розташована в Тюэне, де знаходиться і нині. Сьогодні в Міжнародну кінологічну федерацію входять національні кінологічні федерації 91 країни. FCI визнає понад 300 порід собак, класифікуються у 10 основних групах. Вищим органом FCI є Генеральна Асамблея, що збирається не рідше одного разу в два роки.

1919 – у Києві в церкві святого Миколая відправили перше богослужіння українською мовою

У 1921 році міська влада Чикаго прийняли рішення штрафувати на суму від 10 до 100 доларів жінок, що з’являються на вулицях у коротких спідницях і з оголеними руками

1926 – в Італії заборонив проведення конкурсів краси, назвавши подібні заходи аморальними.

1935 – збройні сили Німеччини (рейхсвер) перейменовано у вермахт, євреям заборонили служити в армії.

Тим самим Гітлер відкрито оголосив про свій вихід “на стежку війни”

1972 – Річард Ніксон став першим президентом США, який прибув в СPСР.

1940 – указ президії Верховної ради СРСР про заснування золотої медалі “Серп і молот” – відзнаки Героя соціалістичної праці.

1946 – у Празі публічно стратили колишнього держсекретаря нацистського уряду Чехословаччини Карла Франка

1949 – наклав на себе руки міністр оборони США Джеймс Форрестол, якому приписують авторство фрази “Росіяни йдуть”

1972 – Річард Ніксон став першим президентом США, який відвідав СРСР. Візит тривав до 30 травня. Було підписано договір між СРСР і США про обмеження систем протиракетної оборони (договір по ПРО); тимчасову угоду про деякі заходи в галузі обмеження стратегічних наступальних озброєнь (ОСО-1) та ін.

У 1977 році відбувся останній рейс знаменитого «Східного експресу», яким з 1883 року вирушали мандрівники за маршрутом Париж – Стамбул.

1979 — похорон Володимира Івасюка на Личаківському цвинтарі у Львові, який вилився у масову акцію протесту. Україна прощалась із композитором, поетом, співаком Володимиром Івасюком. Незважаючи на протидію з боку компартії і комсомолу, які вигадали того дня у Львові різні заходи в навчальних закладах і на підприємствах, люди прибули з різних міст, щоб провести в останню путь митця. Декому з них довелося відповісти потім за свою участь у церемонії. Автора пісень «Червона рута», «Водограй», «Я піду в далекі гори» та інших поховали на Личаківському цвинтарі. Тисячі людей прийшли до будинку, де в квартирі рідні прощались із Володимиром. Дорога від помешкання Володимира до Личаківського цвинтаря була встелена живими квітами. Комуністи боялись, що похорон Володимира Івасюка може перерости в бунт. 24 квітня композитору зателефонували, і він пішов з дому, так більше не повернувшись туди живим. 18 травня повішене тіло митця знайшли у лісі піді Львовом, на території військової частини. Після похорону багато осіб залишились без роботи, потрапили за ґрати. Біля могили Івасюка цілодобово чергували працівники КДБ, вони стежили, хто приходить, спалювали записки, які люди залишали. Кілька разів могила митця була сплюндрована, горіла. Імена вбивць композитора донині не розголошені.

2003 – міністри екології п’яти країн Карпатського регіону (України, Словаччини, Угорщини, Румунії та Сербії і Чорногорії) підписали конвенцію про охорону навколишнього середовища Карпат

2007 – в Туреччині в історичному центрі Анкари скоєно терористичний акт.

2009 – СБУ порушила кримінальну справу за фактом геноциду в Україні 1932-1933 років (за ч. 1 ст. 442 Кримінального кодексу України – “геноцид”)

Тетяна Кондратьєва