Православна церква 25 травня вшановує пам’ять святителя Епіфанія Кіпрського. Вважалося, що він оберігає дім від пожеж і стихій. Епіфаній жив в IV столітті і був за походженням фінікійцем. Він здобув освіту в будинку багатого єврея і тому спочатку був іудеєм. До християнства Епіфаній звернувся після того, як побачив ченця Лукіана, який у нього на очах віддав жебракові свій одяг. Вражений таким милосердям, Епіфаній попросив наставити його в християнство.

У народі день назвали Горобинівка – дерево охрестили оберегом від пожеж.

Цього дня у світі відзначаються День визволення Африки, День рушника (День рушника заснували в 2001 році шанувальники творчості письменника-фантаста Дугласа Адамса, який у своїй книзі «Автостопом по галактиці» присвятив рушнику цілий розділ, описуючи цей предмет як незамінну річ),  Міжнародний день зниклих дітей (в Україні вперше Міжнародний день зниклих дітей відзначався в минулому році з ініціативи Всеукраїнської громадської організації «Магнолія». Була заснована акція, в якій могли взяти участь телеканали, розмістивши у верхньому кутку екранів символ цього дня – незабудку. У минулому році до цієї акції приєдналися 10 українських телеканалів). Всесвітній день щитовидної залози. В Україні – День філолога (свято присвячене роботі лінгвістів, літературознавців, вчителів та викладачів в області мови і літератури, бібліотекарів, перекладачів-філологів і всіх, хто має філологічну освіту). День державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації,

25 травня увійшло до історії людства такими подіями:

У 5493 році до н. е. 25 травня вважається умовною датою створення світу, від якої вела літочислення олександрійська хронологія.

У 996 році в Києві була першою освячена у Київській Русі кам’яна церква – в ім’я Успіння Пресвятої Богородиці – знаменита Десятинна церква.

1579 – Іван Грозний відправив грамоту донським козакам (формальний день утворення Донського козацтва)

1591 – в Угличі загинув син Івана Грозного від останньої дружини царевич Дмитрій

1709 – за наказом Петра I зруйновано Запорізьку (Чортомлицьку) Січ.

1771 – у Петербурзі видано урядовий указ про дозвіл тисячі козаків оселитися поблизу Азова.

1829 – у Лондоні відбулася прем’єра Першої симфонії Мендельсона.

У 1865 році в Одесі був заснований Новоросійський університет – нині Одеський національний університет ім. І. І. Мечникова.

У 1869 році відкрилася будівля Віденської опери.

У 1895 році англійський письменник Оскар Уайльд був засуджений лондонським судом за «аморальну поведінку» (зв’язок із чоловіком) і засуджений до двох років каторжних робіт.

1918 – гетьман Павло Скоропадський затвердив Закон про тимчасове поширення української державної влади на деякі суміжні території Росії. Також цього дня вироблено умови Української Держави, за яких мали тривати переговори про перемир’я між Україною та РСФРР. Вони містили вимоги, аби радянські війська відійшли за демаркаційну лінію, військові операції радянських військ на фронтах мали бути припинені. Український уряд обмінювався з Росією представниками для захисту інтересів українців у Радянській Росії та ін.

1919 – таємне рішення Ради робітничо-селянської оборони УСРР про ліквідацію махновських загонів, тобто діючої бригади Червоної армії

1926 – в Парижі єврейським терористом Шварцбардом Шалом в помсту за єврейські погроми на Україні убитий лідер українських націоналістів Симон Петлюра.

1940 – президія Верховної Ради СРСР видала указ про нагородження Київського державного академічного українського драматичного театру ім. Івана Франка орденом Леніна

У 1953 році в Х’юстоні (штат Техас) почав роботу перший некомерційний освітній телеканал.

У 1963 році на I конференції держав і урядів африканських країн в Аддіс-Абебі була створена Організація африканської єдності (ОАЄ). За рішенням ООН цей день оголошений Днем звільнення Африки.

1973 – у Києві почався перший всесоюзний фестиваль мистецтв “Київська весна”

1985 – через потужний ураган у Бангладеш загинуло близько 10 тисяч людей

У 1996 році в Києві був відновлений пам’ятник княгині Ользі, зруйнований у 1919 році.

1996 – в Єні чеський легкоатлет Ян Желєзни встановив нині чинний світовий рекорд у метанні списа – 98 м 48 см.

1998 – на спільному українському-корейському підприємстві “АвтоЗАЗ-ДЕУ” в Запорізькій області почали випуск автомобілів “Таврія-нова”, “Ланос”, Нубіра”, “Леганза”

1999 – боксер-важковаговик Майк Тайсон вийшов на свободу з в’язниці, відсидівши 3 місяці за напад на двох водіїв.

У 2009 році Північна Корея провела підземні ядерні випробування потужністю 20 кілотонн.

2014 – в Україні обрано президентом України Петра Порошенка.

2020 – в Міннеаполісі (США) при затриманні було вбито чорношкірого американця Джорджа Флойда, це спричинило масові протести серед населення з жертвами.

Тетяна Кондратьєва