Як повідомило «33-му» джерело зі спецслужб, родичі вінничан, які переховуються у Росії чи живуть там, використовували Мінськ, щоб полетіти туди, а потім до Росії.

Цим користувалось і чимало нардепів, особливо ОПЗЖ, які «мали справи» у Росії. Ще багато хто, особливо із Заходу країни, літав таким маршрутом на заробітки в Росію. Тепер не будуть. Принаймні до середини серпня.

За останній тиждень, із 17 травня по 25 травня, було оформлено на авіарейси до або з Білорусі близько 6 тисяч осіб. 4,5 тисячі з них – у столичних аеропортах. Саме звідти літали до Білорусії жителі Вінниччини.

Такі польоти були дуже вигідні тим, хто хотів утаємничити польоти до Москви. Бо Білорусія, як відомо, ніяких довідок про транзит не давала.

Та, схоже, лазівка припинилась.

За 4 місяці загальний пасажиропотік в наземних пунктах пропуску з Білоруссю становив трохи більше 190 тисяч.

За 2020 рік на кордоні з Білоруссю оформили 1 мільйон 800 тисяч пасажирів.

Нагадуємо, що Кабінет міністрів вирішив припинити авіасполучення між Україною та Білоруссю з 26 травня і заборонив польоти над білоруською територією.

Ввечері 24 травня очільники держав та урядів Євросоюзу вирішили посилити санкційний тиск на самопроголошеного президента Олександра Лукашенка та доручили заборонити авіакомпаніям із Білорусі використовувати повітряний простір ЄС як для прямих рейсів, так і транзитних.

Такі дії викликані тим, що 23 травня за вказівкою Олександра Лукашенка Білорусь підняла винищувач, щоби посадити у Мінську літак Ryanair Афіни – Вільнюс, на якому перебував колишній редактор опозиційного телеграм-каналу NEXTA Роман Протасевич. Протасевича та його дівчину затримали.

У разі висунення звинувачень у тероризмі Протасевичу в Білорусі може загрожувати смертна кара.

Андрій Власенко